ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερική: Αυστηρότερα μέτρα για όσους δεν υποχρεούνται να εκδίδουν βίζα

09:25 - 07 Αυγ 2015 | Ειδήσεις
Αμερική: Αυστηρότερα μέτρα για όσους δεν υποχρεούνται να εκδίδουν βίζα
Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, για επισκέπτες που προέρχονται από 38 χώρες για τις οποίες δεν χρειάζεται η έκδοση βίζας (VWP). Στη λίστα των χωρών ανήκουν Ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία φεύγουν εκατοντάδες υπήκοοι για να πολεμήσουν με ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές απαιτούν τη χρήση διαβατηρίων με ηλεκτρονικά σχεδιασμένα τσιπ που περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες ενώ επίσης επεκτείνουν τη παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αξιωματούχων ασφαλείας με πολιτικά στα αεροπλάνα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις.

Μια μερίδα μελών του Κονγκρέσου έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εισαγάγει μεγαλύτερους περιορισμούς στο VWP, το οποίο επιτρέπει σε υπηκόους συγκεκριμένων κρατών να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα για 90 ημέρες το πολύ.

Επιπρόσθετα, η γερουσιαστής Νταϊάν Φάϊνστιν, η αρχαιότερη ιεραρχικά γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών της γερουσίας, έχει ασκήσει κριτική στο πρόγραμμα, ονομάζοντάς το Αχίλλειο πτέρνα των αμερικανικών προσπαθειών να προληφθούν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης, οι Δυτικοί ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ βρίσκουν μερικούς από τους πιο πρόθυμους εθελοντές τους στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τρείς χώρες η οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα VWP.

Την ανακοίνωση των νέων μέτρων έκανε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και η υποχρέωση κρατών στη λίστα VWP να χρησιμοποιούν μια διεθνή βάση δεδομένων για χαμένα και κλεμμένα διαβατήρια, αναφέρει το υπουργείο.

Τέλος, η ένωση του ταξιδιωτικού κλάδου των ΗΠΑ είπε ότι τα μέτρα που αφορούσαν ασφάλεια διαβατηρίων ή αεροπλάνων, με την παρουσία προσωπικού ασφάλειας, ήταν ευπρόσδεκτα, αλλά δεσμεύτηκε να αξιολογήσει άλλες, όπως τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για ταξιδιώτες και τους ελέγχους για όσους ζητούν άσυλο. Παρά το γεγονός ότι η ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μέλημα, θα είναι καλό να έχουμε υπ' όψιν πόσο ωφελούνται η αμερικανική οικονομία καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας όταν το πρόγραμμα λειτουργεί καλά, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ρότζερ Ντόου, σε γραπτή δήλωσή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 07 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.