ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης:«Παράδειγμα προς μίμηση η στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό»

12:32 - 28 Αυγ 2015 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης:«Παράδειγμα προς μίμηση η στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό»
Με δημόσιες παρεμβάσεις τους, αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικροτούν την πρόσφατη απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης, να αναστείλλει την εφαρμογή του «Δουβλίνο ΙΙ» στην αντιμετώπιση των προσφύγων από την Συρία και να πάψει να τους επαναπροωθεί στην πρώτη χώρα άφιξης τους στην Ευρώπη.

Πρώτος χαιρέτισε και επικρότησε την απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς, που κάλεσε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μιμηθούν το γερμανικό παράδειγμα.

Για λογαριασμό της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο ειδικός εισηγητής για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, Ιταλός Σοσιαλιστής βουλευτής Μισέλ Νικολέτι, αφού επικρότησε την απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης, να πάψει την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Συρία στην πρώτη χώρα άφιξης τους στην Ευρώπη, τόνισε:

«Οι διατάξεις του κανονισμού του Δουβλίνου στην ΕΕ, ασκούν μια μεγάλη επίδραση στην άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι, με βάση αυτές,προκαλείται μία ανευ προηγουμένου συγκέντρωση των προσφύγων, στις χώρες του Νότου, όπου καταφθάνουν πρώτα, στην προσπάθεια τους να περάσουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι στρεβλώσεις αυτές, υπογραμμίζει ο κ. Νικολέτι, υπονομεύουν σοβαρά την ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της μετανάστευσης και απειλούν την ευρύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Καταλήγοντας ο Σοσιαλιστής βουλευτής, εκφράζει την ελπίδα ότι, το παράδειγμα της Γερμανίας θα μιμηθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς απόδειξη του ότι, αν υπάρχει πολιτική βούληση,είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν οι σημερινές προκλήσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα, με γνώμονα την ανθρωπιστική του προσέγγιση.

Αντίθετα, ο Επίτροπος Νιλς Μουϊζνιες, με δημόσια μηνύματα του, επικρίνει την στάση της Δανίας, που επιδιώκει να διακόψει τις παροχές ασύλου στην χώρα καθώς και τις Βουλγαρία και Ουκρανία που, όπως προέκυψε, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τον στρατό, για να εμποδίσουν την εισροή προσφύγων στο έδαφος τους.

«Η στρατιωτικοποίηση των συνόρων, αποτελεί λάθος απάντηση στο μεταναστευτικό», καταλήγει ο Επίτροπος.

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.