ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ της

12:34 - 09 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
Η Κίνα αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ της
Τον τρόπο του υπολογισμού του τριμηνιαίου ΑΕΠ αλλάζει η στατιστική αρχή της Κίνας NBS, κινούμενη προς την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων και τη βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών στοιχείων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Η αξιοπιστία των κινεζικών στοιχείων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και καιρό, ιδιαίτερα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για παρατεταμένη ύφεση στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τον Ιούλιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 7,0%, στα ίδια επίπεδα με την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου ήταν χαμηλότερος.

Η συνδυασμένη οικονομική ανάπτυξη των κινεζικών επαρχιών εδώ και καιρό ξεπερνά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο βάσει των στοιχείων που καταρτίζει η στατιστική αρχή, δημιουργώντας υποψίες ότι κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι ίσως έχουν παραποιήσει τα στοιχεία, σημειώνει το Reuters.

Πλέον, η Κίνα υπολογίζει το ΑΕΠ βάσει της οικονομικής δραστηριότητας κάθε τριμήνου προκειμένου να καταστήσει τα στοιχεία «περισσότερο ακριβή στον υπολογισμό της εποχικής οικονομικής δραστηριότητας και περισσότερο ευαίσθητα στην καταγραφή πληροφοριών για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις», αναφέρει η NBS σε ανακοίνωσή της.

Προηγουμένως, τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ προέκυπταν από σωρευτικά στοιχεία αντί για την οικονομική δραστηριότητα του συγκεκριμένου τριμήνου.

Η νέα μεθοδολογία – που συμβαδίζει με αυτή των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών – θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου η Κίνα να υιοθετήσει τα Ειδικά Πρότυπα Διάδοσης Στοιχείων (SDDS) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον υπολογισμό του ΑΕΠ, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Η NBS θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, στις 19 Οκτωβρίου, βάσει της νέας μεθοδολογίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.