ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: "Πράσινο φως" στη χρήση βίας κατά των διακινητών μεταναστών

13:04 - 14 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
ΕΕ: "Πράσινο φως" στη χρήση βίας κατά των διακινητών μεταναστών
Τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. 

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σε υπουργική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Επίσης, θα έχουν τη δικαιοδοσία να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Τα 28 κράτη-μέλη αποφάσισαν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση, μέχρι στιγμής, συνίστατο στο να παρακολουθούνται από τα διεθνή χωρικά ύδατα τα εμπλεκόμενα στην εγκληματική αυτή δραστηριότητα πλοία.

Επίσης οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης χρειάζονται επιπλέον επτά πολεμικά πλοία, κάποια από τα οποία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Να σημειωθεί ότι η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, διότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Φάιμαν: Η Αυστρία θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού

Η Αυστρία θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της συρροής στα αυστριακά σύνορα προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από την Ουγγαρία, δήλωσε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Η Βιένη θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες «στις προσεχείς δύο ώρες» για να «βοηθήσουν την αστυνομία», κυρίως στους «συνοριακούς ελέγχους», εκεί όπου είναι αναγκαίο, εξήγησε ο αυστριακός καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ώρα που η ροή των προσφύγων που φθάνουν στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα έχει πάρει «άνευ προηγουμένου» διαστάσεις και πληθύνονται οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.

Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα στους μετανάστες

Αίσθηση προκαλεί παράλληλα η απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία, προκειμένου να βάλει φρένο στον πρωτοφανή αριθμό προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Το μέτρο αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή από τις βραδυνές ώρες της Κυριακής προκαλεί προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, τόνισε ότι η ενέργεια αυτή είναι νομικά αιτιολογημένη και ότι προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Από το βράδυ της Κυριακής Γερμανοί αστυνομικοί σταματούν λεωφορεία και αυτοκίνητα στα σύνορα με την Αυστρία, προκειμένου να εντοπίσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από την Αυστρία στη Γερμανία.

Λόγω της απόφασης αυτής διεκόπησαν και τα δρομολόγια της Deutsche Bahn.

Η ενέργεια αυτή του Βερολίνου καθιστά ορατό τον κίνδυνο οι χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων (προορισμών των περισσοτέρων εξ αυτών είναι η Γερμανία) να μείνουν εγκλωβισμένοι στις χώρες υποδοχής τους, δεδομένων και των σχεδίων αφενός της Ουγγαρίας να χτίσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της και αφετέρου των Σκοπίων να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους με στρατό.

Έκλεισε και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Αυστρία-Ουγγαρία

Εν τω μεταξύ, έκλεισε (και στις δύο κατευθύνσεις του) και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία. ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ASFINAG.

«Ο λόγος είναι η αναμενόμενη από την αστυνομία ροή προσφύγων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας ASFINAG που αναφέρεται στην κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση έκλεισε με ευθύνη των ουγγρικών αρχών.

Στην ανακοίνωσε αναφέρεται επίσης ότι είναι άγνωστη η διάρκεια ισχύος του μέτρου.

Η Πολωνία είναι έτοιμη να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της

Η Πολωνία είναι έτοιμη να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε., σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κοπατς.

Η ίδια δήλωσε επίσης ότι γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Πολωνία δεν θα συμφωνήσει σε αυτόματες ποσοστώσεις για την υποδοχη προσφύγων και ότι η Βαρσοβία ζητεί να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

«Μόλις λάβω οποιαδήποτε ειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή στη συνοριακή ασφάλεια, η Πολωνία θα αρχίσει να ελέγχει τα συνορά της», δήλωσε η κ. Κόπατς προς δημοσιογράφους. «Θα δεχθούμε μόνο όσους πρόσφυγες έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε, ούτε έναν περισσότερο ή λιγότερο», τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 14 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.