ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ προς Fed: Αγνοήστε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

13:17 - 15 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
Τρισέ προς Fed: Αγνοήστε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα
Να αγνοήσει τις προτροπές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καλεί τη Federal Reserve ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, λίγες μέρες πριν από την απόφαση της για την αύξηση ή μη των επιτοκίων.

Ο Τρισέ, μιλώντας στο CNBC, συμβούλεψε τη Fed να «κρατήσει ανοικτές όλες τις επιλογές της» και να είναι ανεξάρτητη από τους αυτοδιορισμένους καλούς συμβούλους». «Είναι μέρος της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ προειδοποίησαν την κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, μέχρι η παγκόσμια οικονομία ξαναβρεθεί σε στέρεο έδαφος.

«Μπορούν να δώσουν καλές συμβουλές σε μια πιο μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά όχι πάνω σε μια συγκεκριμένη απόφαση, μια ορισμένη στιγμή», τόνισε ο Τρισέ, προσθέτοντας πως «πραγματικά πιστεύω ότι δεν είναι η δουλειά τους να το κάνουν αυτό».

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν και η αγορά αναμένει ότι είναι πιθανή.

Παράλληλα, ο Τρισέ τόνισε ότι και μια περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ δεν θα αποτελούσε έκπληξη για τους επενδυτές.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η οικονομία της ευρωζώνης (εκτός από την Ελλάδα) «στέκεται ξανά στα πόδια της».

«Το ανάχωμα του κρατικού ρίσκου εξαλείφεται σταδιακά και είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν κοιτάξει κανείς την Ισπανία, βλέπει πως αναπτύσσεται, το ίδιο ισχύει και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρισέ, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει και η Ελλάδα που είναι μια ειδική περίπτωση, αλλά για όσους βρέθηκαν στην καρδία της κρίσης η σκληρή δουλειά έχει γίνει και η προσαρμογή αποδίδει καρπούς σε όρους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Όσον αφορά το ευρώ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε πως διαπραγματεύεται σε κατάλληλα επίπεδα δεδομένης της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρώπης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.