ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε απέραντο νεκροταφείο έχει μετατραπεί η Μέκκα-Έρευνα διέταξε ο βασιλιάς

10:50 - 25 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
Σε απέραντο νεκροταφείο έχει μετατραπεί η Μέκκα-Έρευνα διέταξε ο βασιλιάς
Σε ένα απέραντο νεκροταφείο έχει μετατραπεί η Μέκκα, με τον τελευταίο απολογισμό να αναφέρει τουλάχιστον 717 νεκρούς και 863 τραυματίες. Να αναθεωρηθούν τα σχέδια ασφάλειας για το ετήσιο προσκύνημα στην ιερή πόλη διέταξε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η τραγωδία προκλήθηκε από κάποιους «απείθαρχους προσκυνητές».

Μάλιστα, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις σαουδαραβικές αρχές για ακατάλληλα μέτρα και κακοδιαχείριση και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα, αφού επιβεβαιώθηκε ότι στη λίστα των νεκρών συγκαταλέγονται 90 Ιρανοί.

Να σημειωθεί ότι το 75% από τα δύο εκατομμύρια πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για το ετήσιο προκύνημα στη Μέκκα δεν είναι Σαουδάραβες αλλά ξένοι που συρρέουν από άλλες χώρες.

Σοροί πάνω σε σορούς, και 2.000 διασώστες που μετακινούν άψυχα κορμιά για να ανασύρουν επιζώντες, είναι η ανατριχιαστική περιγραφή ανταποκριτών του αμερικανικού δικτύου CNN στη Μέκκα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN, το πλήθος των προσκυνητών ήταν συμπαγές, μέχρι που κάποιοι έπεσαν, γιατί άλλοι σκαρφάλωναν επάνω τους. Δεν πρόλαβαν να σηκωθούν, λιποθύμησαν και ποδοπατήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια τραγωδία στη Μέκκα, αν και τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν δεν είχε συμβεί κάποιο ατύχημα, λόγω των δρακόντειων μέτρων που λαμβάνονται από τις αρχές.

Ωστόσο, το 1990 χάθηκαν 1426 ζωές κι αυτή παραμένει η χειρότερη τραγωδία στην πιο ιερή πόλη του Ισλάμ.

Συλληπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν δεκάδες ξένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών η Ανγκελα Μέρκελ και ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος.

Διαβάστε σχετικά: Τραγωδία χωρίς τέλος στη Μέκκα- Πάνω από 717 νεκροί

Τελευταία τροποποίηση στις 10:56 - 25 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.