ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδού ο δράστης του μακελειού στο Όρεγκον- Συγκλονιστικές μαρτυρίες (φωτό)

09:35 - 02 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Ιδού ο δράστης του μακελειού στο Όρεγκον- Συγκλονιστικές μαρτυρίες (φωτό)
Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο Umpqua Community College του Όρεγκον, είναι ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τη νέα μαζική δολοφονία- σοκ στις ΗΠΑ προκαλούν τρόμο για το πώς ένας νεαρός άνθρωπος μπαίνει σε έναν χώρο εκπαίδευσης και στερεί εν ψυχρώ τουλάχιστον δέκα ζωές.

Ο Χάρπερ Μέρσερ, ο οποίος άνοιξε πυρ και σκότωσε τελικά 10 ανθρώπους - οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για 15 νεκρούς - τραυματίζοντας άλλους 20, ποζάρει στη φωτογραφία του προφίλ του στο Myspace με ένα όπλο στα χέρια. Στο ίδιο προφίλ είχε αναρτήσει φωτογραφίες με μασκοφόρους ένοπλους άνδρες καθώς και μηνύματα υπέρ του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού, IRA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 26χρονος, ο οποίος δήλωνε «όχι θρήσκος, αλλά πνευματιστής» και πριν σκοτώσει τα θύματά του τα ρωτούσε το θρήσκευμα στο οποίο πίστευαν καθώς φέρεται να ήταν αντίθετος με όλες τις οργανωμένες θρησκείες.

«Περίμενα χρόνια να το κάνω αυτό»

Πριν μπει στο χειρουργείο η τραυματίας Anastasia Boylan, επιζώσα από την επίθεση του μακελάρη, είπε στον πατέρα και τον αδελφό της πώς ο ο 26χρονος Chris Harper Mercer εισέβαλε στην τάξη της.

«Περίμενα χρόνια για να το κάνω αυτό», είπε στον καθηγητή και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ, περιέγραψε η Boylan.

Όλοι στην τάξη έπεσαν στο πάτωμα. Καθώς ξαναγέμιζε το όπλο του ο άνδρας διέταξε τους σπουδαστές να σηκώνονται και τους ρωτούσε αν είναι χριστιανοί.

«Ωραία, είσαι Χριστιανός, σε λίγες στιγμές θα δεις το Θεό» τους έλεγε, όπως περιέγραψε στο CNN ο πατέρας της Boylan. «Και στη συνέχεια τους πυροβολούσε και τους σκότωνε». Η 18χρονη Boylan χτυπήθηκε στην πλάτη από σφαίρα που έπληξε τη σπονδυλική της στήλη. Καθώς κειτόταν στο δάπεδο ο ένοπλος της είπε «Γεια σου, ξανθιά». Εκείνη έκανε πως ήταν νεκρή- κι έτσι μάλλον επέζησε.

Το προφίλ του δράστη

Η σφαγή στο κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ άφησε δέκα νεκρούς και επτά τραυματίες ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ο δράστης, ο 26χρονος Chris Harper Mercer. Σύμφωνα με πολλές αναφορές έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία ενώ το CNN μεταδίδει πως είναι άγνωστο αν σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά ή αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός αστυνομικού, ο 26χρονος έφερε βαρύ οπλισμό και πάρα πολλές σφαίρες- αρκετές για παρατεταμένους πυροβολισμούς. Στο σημείο της σφαγής βρέθηκαν τρία πιστόλια κι ένα πολυβόλο.

Τα θύματα

Πιθανώς σήμερα ή αύριο να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων καθώς οι αρχές βρίσκονται ακόμα σε επικοινωνία με τις οικογένειες.

Η θέση του Λευκού Πύργου

Εμφανώς φορτισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως τέτοια περιστατικά αρχίζουν να γίνονται πολύ τακτικά. «Με κάποιο τρόπο έγιναν ρουτίνα», είπε, «η αναφορά τους ρουτίνα, η τοποθέτησή μου από αυτό εδώ το βήμα ρουτίνα, η συζήτηση που ακολουθεί ρουτίνα. Αρχίσαμε να τα συνηθίζουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας δεν είναι αρκετές. Δεν είναι αρκετά όλα αυτά. Δεν καλύπτουν τον πόνο, την οδύνη και το θυμό που θα έπρεπε να νιώθουμε, και δεν αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών σε κάποιο άλλο μέρος της Αμερικής, την επόμενη εβδομάδα ή σε μερικούς μήνες».

OREGON6

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν για την προώθηση νομοθεσίας που θα θέτει ένα περιοριστικό πλαίσιο στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, προσέκρουσε όμως στην αντίθεση του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.