ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μηνύματα των μετοχών και του πετρελαίου για την οικονομία

14:39 - 06 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Τα μηνύματα των μετοχών και του πετρελαίου για την οικονομία
Αν κρίνουμε από τις αποδόσεις των hedge funds για το 2015, θα καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν τρομακτικά.

Είναι γνωστό ότι οι αγορές είναι μηχανισμοί προεξόφλησης των συνθηκών της πραγματικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες ζούμε την ασταμάτητη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την επίσης ισχυρότατη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αν και όπως έχουμε αναφέρει και πάλι, οι λόγοι της πτώσης των τιμών του πετρελαίου είναι αρκετοί, σε κάθε περίπτωση υπήρχε μια προεξόφληση από την αγορά, ότι η παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα μεγάλες οικονομίες, αρχίζουν να έχουν προβλήματα επιβράδυνσης.

Η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δυο δεκαετιών και οι προοπτικές της για το μέλλον είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Ιαπωνία, Καναδάς, Βραζιλία, Ρωσία, βρίσκονται ήδη σε ύφεση ενώ και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Ευρωζώνη εξακολουθούν να φλερτάρουν με αυτή.

Αλλά και η αμερικανική οικονομία δε βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Τα NFPs της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κάκιστα όπως και τα σχετικά του Αυγούστου, όπως αυτά προέκυψαν μετά από την αρνητική τους αναθεώρηση. Ο δείκτης PMI μεταποίησης, απέχει ελάχιστα από το να περάσει κάτω από το 50 που θεωρείται το όριο μεταξύ ανάπτυξης και πορείας προς την ύφεση.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν πτώση εξαιτίας του ακριβού δολαρίου και αυτά πιθανότατα δεν είναι τα τελευταία άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία που περιμένουμε. Αναμένουμε κι άλλες αρνητικές εκπλήξεις. Και φυσικά πρόκειται για στοιχεία τα οποία οι μεγάλοι επενδυτές παρακολουθούν επισταμένα. Ως προς αυτό, δε μπορούμε να αγνοήσουμε το flash crash του Αυγούστου, το οποίο πιθανόν να βάλει τις αγορές σε μια νέα πτωτική πορεία, η οποία απλά θα προεξοφλεί την ισχυρή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ή θα οδηγεί σε κάποιο στόχο.

Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο στόχος; Σύμφωνα με τα όσα έχουμε αναφέρει και πάλι στο ForexReport.gr, οι αγορές υπάρχουν για να «καθοδηγούν» στη λήψη των σωστών νομισματικών αποφάσεων. Το flash crash είχε ως στόχο να εμποδίσει μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed και το πέτυχε, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων να υπολογίζεται πλέον τον Ιούνιο του 2016. Αρχίζει όμως να γίνεται κοινή η παραδοχή ότι οι αμερικανικές αγορές δε μπορούν χωρίς τη στήριξη της Fed. Ακόμα και ο μεγαλύτερος hedge fund manager, το έχει δηλώσει ανοιχτά.

Αν κρίνουμε από τις αποδόσεις των hedge funds για το 2015, θα καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν τρομακτικά. Μήπως βρισκόμαστε εν μέσω κάποιων πιέσεων για μια πλήρης στροφή της Fed στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε. Αυτό όμως θεωρούμε ότι θα απαιτήσει και νέες πιέσεις στις αγορές. Άλλωστε, τεχνικά βρισκόμαστε σε ένα αρχικό στάδιο πτωτικής αγοράς το οποίο όπως πάντα έχει αυξημένες διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι πλέον πολλά είναι τα hedge funds που περιμένουν να βρεθούν με ανάποδες θέσεις. Οι μεγάλες απώλειες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ρευστοποιήσεις στους επόμενους μήνες.

Το παρακάτω γράφημα είναι ένα ακόμα από αυτά τα οποία προειδοποιούν για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στις αγορές. Και φυσικά, η πραγματική οικονομία έχει μάθει να είναι όλο και πιο ανθεκτική σε κάθε νέα εισροή κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες. Τα καθαρά περιθώρια κέρδους για τις εταιρίες του S&P 500 έχουν ήδη αρχίσει να φθίνουν. Ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας και η μειωμένη ζήτηση. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε μαζικές απολύσεις τους τελευταίους μήνες.

06 10 15 margins
Στο πετρέλαιο τώρα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο μαύρος χρυσός τους επόμενους μήνες δεν θα βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα αλλά κάπου μεταξύ των $55-$65. Η άνοδος από τα χαμηλά των σχεδόν $38,00 είναι εκκωφαντική που σημαίνει ότι μόνο ισχυρά κεφάλαια μπορούν να έχουν εισέλθει. Επιπλέον, η σταθερή διακύμανση των τελευταίων εβδομάδων σημαίνει επίσης ότι μόνο ισχυρά κεφάλαια μπορούν να αποτρέψουν την πτώση. Υπάρχει όμως και κάτι σημαντικότερο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει πολλές αρνητικές ειδήσεις και το πετρέλαιο δεν έχει κινηθεί πτωτικά.

Στις αγορές, αν μια αρνητική είδηση δε μπορεί να πιέσει κάτι χαμηλότερα, τότε η πτώση μετράει τις μέρες της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.