ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολάντ-Μέρκελ: Το προσφυγικό και ο φόβος επιστροφής στα εθνικά σύνορα

17:27 - 07 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Ολάντ-Μέρκελ: Το προσφυγικό και ο φόβος επιστροφής στα εθνικά σύνορα
Στην ιστορική, όπως χαρακτηρίσθηκε, από κοινού ομιλία τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν το φόβο τους ότι, η έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στην εποχή των ...εθνικών συνόρων!

Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσον και η Γερμανίδα Καγκελάριος, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών τους, στην μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει, πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία, όπως επανειλημμένα τόνισαν, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού και με γνώμονα την αλληλεγγύη και την προάσπιση του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επεσήμαναν, όμως, ότι ο φόβος της ανεξέλεγκτης εισροής εκατομμυρίων προσφύγων από Συρία, Λιβύη και Αφρική, στις ευρωπαϊκές χώρες, έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο αντιδράσεων σε πολλές απ’ αυτές, που έχουν ήδη αποφασίσει να υψώσουν τείχη και συρματοπλέγματα για την αποτροπή εισόδου τους και σκέπτονται σοβαρά να επαναχαράξουν τα εθνικά τους σύνορα.

Είναι λάθος να ξαναγυρίσουμε στην εποχή των εθνικών συνόρων, υποστήριξε με έμφαση ο Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την καθιέρωση ενός αυθεντικού καθεστώτος ασύλου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την αυταπάτη ότι τα συρματοπλέγματα και η επαναχάραξη εθνικών συνόρων, θα μπορέσουν να μας προστατεύσουν από εξωτερικούς κινδύνους.

Πρέπει να ζήσουμε με τον φόβο αλλά δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να σωθούμε από μόνοι μας, δεν μπορούμε να κλεισθούμε στα σύνορα μας, δεν μπορούμε να καταδικάσουμε την Ευρώπη στην απραξία και στην ανυπαρξία, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσον και η Άνγκελα Μέρκελ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που παίζει η Τουρκία στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία, αν θέλουμε να μας βοηθήσει και εκείνη με την σειρά της, είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, υποστήριξε ότι η Τουρκία παίζει  ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, αποτελεί σημείο αφετηρίας της παράτυπης μετανάστευσης και χρειάζεται την στήριξη μας.

Χρειάζεται διάλογος που άρχισε ήδη μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν, ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.