ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χωλαίνει» και στην Αυστρία η καταπολέμηση του trafficking

13:29 - 12 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
«Χωλαίνει» και στην Αυστρία η καταπολέμηση του trafficking
Ελλείψεις διαπιστώνει ότι υπάρχουν στην Αυστρία, στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, σημερινή έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων κατά του trafficking του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA).

Παρά τις βελτιώσεις που έχει να παρουσιάσει η Αυστρία, στην αντιμετώπιση της απάνθρωπης αυτής δραστηριότητας, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, επισημαίνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πρόληψης στην εμπορία παιδιών και της αποφυγής επιβολής τιμωρίας στα θύματα του τράφικινγκ, όταν στρέφονται κατά των εκμεταλλευτών τους.

Στα θετικά η GRETA περιλαμβάνει την σύσταση εξειδικευμένου μηχανισμού υποστήριξης ανδρών-θυμάτων των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και την δημιουργία ενός κέντρου παροχής συμβουλών σε παράνομους μετανάστες, ένα έγκλημα που, σύμφωνα με την συγκριση των στατιστικών δεικτών που επικαλείται η Ομάδα, παρουσιάζει ανησυχητικές αυξητικές τάσεις στην Αυστρία.

Ωστόσο, η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων, καλεί τις αυστριακές αρχές, να συμμορφωθούν με την αρχή της μη τιμωρίας των θυμάτων του τράφικινγκ, όταν αυτά αναγκάζονται να διαπράξουν παράνομες δραστηριότητες.

Οι αυστριακές αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν «εθνικούς μηχανισμούς παραπομπής» για τα παιδιά-θύματα του τράφικινγκ, με γνώμονα την ιδιαίτερη κατάσταση τους και με βάση το ότι, τα παιδιά αυτά χρειαζονται πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση, σε δωρεάν νομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.

Η GRETA, τέλος, σημειώνει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εμπορίας ανθρώπων με στόχο την εκμετάλλευση της εργασίας τους, μέσω της ενίσχυσης παρακολούθησης των προσλήψεων αλλοδαπών και της προσωρινής εργασίας τους, σε αλυσίδες τροφίμων.

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.