ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσπευση ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποσχέθηκε η Μέρκελ στην Τουρκία

18:31 - 18 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Επίσπευση ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποσχέθηκε η Μέρκελ στην Τουρκία
Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα.

«Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;», ρώτησε ρητορικά η κ. Μέρκελ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί αν δεν τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία και πρότεινε τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, προκειμένου να ανακοπούν οι ροές των προσφύγων.

Την υποστήριξη της Γερμανίας για ένταξη στην ΕΕ ζήτησε ο Ερντογάν

Την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, αλλά και της Γαλλίας, Βρετανίας και Ισπανίας, για την επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως συζήτησε επίσης με τη Μέρκελ την ανάγκη να «ενεργήσουμε από κοινού εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων». Η Τουρκία μάχεται όχι μόνο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος των νοτίων συνόρων της με τη Συρία αλλά και τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της όπου οι πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Διαβάστε σχετικά: Την Τουρκία επισκέπτεται η Μερκελ με το "βλέμμα" στο προσφυγικό

Τελευταία τροποποίηση στις 18:39 - 18 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.