ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιδιά και νέοι οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης

13:20 - 27 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Τα παιδιά και οι νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης, καθώς στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή περίπου 26 εκατ. νέοι άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 27,9% όλων των νέων κάτω των 18 ετών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα στο Γκίντερσλο της Γερμανίας. Η έρευνα με τίτλο «Social Justice Index», που έγινε κατ’ εντολή του ιδρύματος Bertelsmann, εξετάζει κάθε χρόνο πως εξελίσσεται η κοινωνική δικαιοσύνη στα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση και η Ελλάδα στην τελευταία θέση, δηλαδή την 28η. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σουηδία και ακολουθούν η Δανία και η Φιλανδία.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Αρτ ντε Γκόις προειδοποίησε για την εξέλιξη: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη, ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά». Η Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βελτιώσουν τις ευκαιρίες των νέων ανθρώπων, συμπλήρωσε.

Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου

Η ψαλίδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ Βορρά και Νότου καθώς και μεταξύ νεότερων και ηλικιωμένων. Σε Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε τα προηγούμενα οχτώ χρόνια από το 6,4 σε 7,6 εκατομμύρια. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες των οποίων το εισόδημα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος ή σε οικογένειες που δεν διαθέτουν κανένα απολύτως εισόδημα.

Επίσης πολλοί νέοι μεταξύ 20 και 24 χρόνων βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Από αυτούς 5,4 εκατομμύρια ή 17,8% δεν έχουν ούτε εργασία ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σε 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. ο αριθμός αυτών των νέων αυξήθηκε κατά πολύ. Μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία οι νέοι απέκτησαν καλύτερες προοπτικές. Οι χειρότερες προοπτικές καταγράφονται και πάλι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Παράλληλα, μεγαλώνει η ψαλίδα όσον αφορά τη φτώχεια ανάμεσα στους νέους και στους ηλικιωμένους. Ενώ το ποσοστό των παιδιών και των νέων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 2007, στον πληθυσμό άνω των 65 χρόνων το ποσοστό μειώθηκε από 24,4% σε 17,8%. Οι συντάξεις μειώθηκαν λιγότερο σε σχέση με το εισόδημα των νέων.

Τέλος, η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην εκπαίδευση των παιδιών.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.