ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρύς ο δρόμος για άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία

17:24 - 27 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Μακρύς ο δρόμος για άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία
Παρά την υπερψήφιση, σήμερα, από το Ευρωκοινοβούλιο, της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας, για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των Ευρωπαίων καταθετών στην Ελβετία, ο δρόμος φαίνεται, ακόμη μακρύς και ενδεχομένως δύσβατος, για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο «φιλοδοξείται» να καταστεί δυσκολότερη η απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές, η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το ...2018.

Προηγούμενα, η ΕΕ και η Ελβετία θα πρέπει να συνυπογράψουν εγκαίρως τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017, να επικυρωθεί αυτή από το Ελβετικό Κοινοβούλιο και επ αυτής θα κληθεί, να γνωμοδοτήσει εκ νέου το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Όταν και όποτε η εν λόγω συμφωνία λάβει «σάρκα και οστά», οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:

  • εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους
  • διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις
  • αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής
  • αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, στη συμφωνία υπάρχουν διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες, οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής", δήλωσε ο Δανός εισηγητής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Τζέπε Κοφορντ, αποφεύγοντας να προδιαγράψει «πόσα βήματα» θα χρειασθούν ακόμη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

Χώρια που, όπως τονίσθηκε από διαφωνούντες ευρωβουλευτές, είναι αμφίβολο αν, μετά από διάστημα ενός έτους, οι ευρωπαίοι φοροφυγάδες και φοροαποφεύγοντες, που απολαμβάνουν της ασυλίας του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία, θα εξακολουθήσουν να διατηρούν τους λογαριασμούς τους στην μικρή αυτή χώρα, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαίκής Ενωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.