ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κολομβία: Στον γενικό εισαγγελέα πέντε στρατηγοί

12:18 - 31 Οκτ 2015 | Ειδήσεις
Κολομβία: Στον γενικό εισαγγελέα πέντε στρατηγοί
Οι στρατηγοί κλήθηκαν να προσέλθουν ενώπιον του εισαγγελέα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την πιθανή εμπλοκή τους σε υποθέσεις που αφορούν δολοφονίες αμάχων.

Πέντε Κολομβιανοί στρατηγοί, εκ των οποίων ο ένας εν ενεργεία, κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θέλει να τους ανακρίνει για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε εξωδικαστικές δολοφονίες πολιτών την περίοδο 2006-2007, ανέφερε δικαστική πηγή.


Οι στρατηγοί κλήθηκαν να προσέλθουν ενώπιον του εισαγγελέα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την πιθανή εμπλοκή τους σε υποθέσεις που έχουν γίνει γνωστές με την ονομασία "falsos positivos" («ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, στην ορολογία των θετικών επιστημών). Πρόκειται για υποθέσεις αμάχων που δολοφονήθηκαν από στρατιωτικούς, οι οποίοι τους παρουσίασαν κατόπιν ως αντάρτες για να εξασφαλίσουν άδειες, επιδόματα ή προαγωγές.


Μεταξύ αυτών των πέντε ανώτερων αξιωματικών, μόνο ο στρατηγός Μπάριος βρίσκεται ακόμη εν ενεργεία, σύμφωνα με πηγές στον στρατό.
Μετά τις ανακρίσεις τους, που αναμένεται να αρχίσουν την 10η Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη ή όχι.


Εκατοντάδες στρατιωτικοί έχουν ήδη καταδικαστεί στην Κολομβία διότι είχαν δηλώσει ψευδώς ότι άμαχοι ήταν αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες.
Άλλοι περίπου 20 στρατηγοί αντιμετωπίζουν το τρέχον διάστημα έρευνες για παρόμοιες πράξεις.


Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), πάνω από 4.000 άμαχοι δολοφονήθηκαν από στρατιωτικούς στην Κολομβία από το 2002 ως το 2008.


Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, ο οποίος διαρκεί πάνω από 50 χρόνια και στον οποίο εμπλέκονται αριστερές οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και ο στρατός, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί κι έξι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.