ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kαι ισπανοβελγικό ενδιαφέρον για ΔΕΣΦΑ

19:14 - 06 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Kαι ισπανοβελγικό ενδιαφέρον για ΔΕΣΦΑ
Επίσημο ενδιαφέρον για την διεκδίκηση του 17% του ΔΕΣΦΑ εκδηλώθηκε πριν από λίγο από δύο ακόμη ευρωπαικές εταιρίες.

Προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε η ισπανική Enagas γνωστοποιώντας το ενδιαφέρον της για από κοινού συμμετοχή με την  βελγική Fluxys. Πρόκειται για την δεύτερη προσφορά που κατατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ μετά από αυτή της ιταλικής Snam την περασμένη εβδομάδα.

Αγνωστο παραμένει ακόμη εάν τελικά θα εμφανισθεί προσφορά από ελληνικό πολυμετοχικό σχήμα, όπως αποκάλυψε προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Η  Enagas  διαχειρίζεται το ισπανικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς επίσης και 4 τερματικά LNG στη χώρα.

Η ισπανική εταιρεία είναι πιστοποιημένος από την ΕΕ ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος ενώ έχει δραστηριότητα σε 8 χώρες, σε Μεξικό Χιλή Περού, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία (ως μέτοχος του αγωγού TAP). Η βελγική Fluxys, επίσης μέτοχος του αγωγού TAP, είναι ο ιδιοκτήτης και λειτουργός του βελγικού συστήματος φυσικού αερίου με παρουσία επίσης στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και το τερματικό LNG στο Zeebrugge

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  η εκχώρηση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τη Socar σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία απεμπλέκει την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον έλεγχο ευρωπαϊκών δικτύων από καθετοποιημένη εταιρεία τρίτης χώρας.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.