ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πορτογαλία: Έπεσε η κυβέρνηση-Ανοίγει ο δρόμος για συνασπισμό με Σοσιαλιστές

22:10 - 10 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Πορτογαλία: Έπεσε η κυβέρνηση-Ανοίγει ο δρόμος για συνασπισμό με Σοσιαλιστές
Την κατάρρευση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας προκάλεσαν οι βουλευτές των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς, απορρίπτοντας το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Ως αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Σοσιαλιστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 123 βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων της αριστεράς καταψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά από το 1978 που μια κυβέρνηση καταρρέει λίγες ημέρες μετά την εκλογή της.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του κ. Κοέλιο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πέρασε στα χέρια της αριστεράς.

Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν 87 έδρες στην Βουλή, υποστηρίζουν πως μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές.

Με βάση το πορτογαλικό σύνταγμα, ο πρόεδρος Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα έχει την επιλογή να χρίσει πρωθυπουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, να αναζητήσει άλλο υποψήφιο ή να καλέσει τον κ. Κοέλιο να συνεχίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διενεργηθούν νέες εκλογές τον Απρίλιο.

«Το ταμπού έσπασε, ο τοίχος κατέρρευσε» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα. «Εχουμε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, η παλιά πλειοψηφία δεν μπορεί να υποκριθεί ότι είναι αυτό που έπαψε να είναι», πρόσθεσε.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κ. Κοέλιο, την ώρα που μέλη εργατικού συνδικάτου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση υπέρ της αριστεράς.

Το χρηματιστήριο της Λισαβόνας έκλεισε 0,3% χαμηλότερα, δίνοντας συνέχει στην βουτιά 4% της Δευτέρας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν οριακές απώλειες μετά την άνοδο 20 μονάδων βάσης που σημείωσαν χθες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.