ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς τον εναρμονισμό των προτύπων τραπεζικής εποπτείας η ΕΚΤ

18:40 - 11 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Προς τον εναρμονισμό των προτύπων τραπεζικής εποπτείας η ΕΚΤ
Τον εναρμονισμό των προτύπων τραπεζικής εποπτείας σε όλη την ευρωζώνη προβλέπει το μέτρο που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να περιορίσει τις διαφορές στους κανόνες που ανοίγουν πιθανότητες για τις τράπεζες να επιδιώξουν περισσότερο φιλικούς κανόνες εποπτείας.

Το μέτρο αυτό δηλαδή έχει στόχο τον εναρμονισμό των δικαιωμάτων και των ευχερειών που δίνουν στις εθνικές αρχές περιθώριο να εφαρμόσουν και να ερμηνεύσουν τους κανόνες της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, «αυτά τα έγγραφα καθορίζουν πώς η άσκηση των δικαιωμάτων στην τραπεζική νομοθεσία, πρόκειται να εναρμονιστεί στην ευρωζώνη. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης».

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος υγείας του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος ολοκληρώθηκε πέρυσι, έδειξε ότι υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» στο πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα δικαιώματα και οι ευχέρειες στην ευρωζώνη.

«Ενώ ορισμένες από αυτές τις διαφορές σταδιακά θα μειωθούν στα επόμενα χρόνια όσο θα καταργούνται σταδιακά οι μεταβατικές ρυθμίσεις, ένας μεγάλος αριθμός O&Ds έχουν μόνιμο χαρακτήρα και ως εκ τούτου θα παραμείνουν σημαντικές διαφορές εάν δεν ληφθούν μέτρα προς την εναρμόνιση», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

«Συνολικά, η ύπαρξη διαφορών στον τρόπο με τον οποίο ασκούνται τα O&Ds, επηρεάζει σημαντικά τους ίσους όρους ανταγωνισμού εντός της Τραπεζικής Ένωσης, καθιστώντας το ζήτημα θέμα προτεραιότητας για τον SSM», ανέφερε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.