ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Καμπανάκι" ΔΝΤ για την επίμονα χαμηλή ανάπτυξη παγκοσμίως

11:50 - 13 Νοε 2015 | Ειδήσεις
"Καμπανάκι" ΔΝΤ για την επίμονα χαμηλή ανάπτυξη παγκοσμίως
Υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να είναι διαρκώς βυθισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη, με απαράδεκτα υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου των G20 στην Τουρκία την Κυριακή.

Μάλιστα, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,1% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση το 2015 και στο 3,6% το επόμενο έτος, έναντι του 3,3% και 3,8% που ήταν η πρόβλεψη της προηγούμενης έκθεσης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες προβλέπεται να υποχωρήσει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, αλλά να βελτιωθεί του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος και 0,6% του χρόνου, ενώ της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και κατά 1% του χρόνου.

Αναφορικά με την Κίνα, το Ταμείο προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η επιβράδυνση, με την οικονομία της χώρας να αναπτύσσεται κατά 6,8% φέτος και 6,3% το επόμενο έτος.

«Η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και θα μπορούσε να εκτροχιαστεί αν οι μεταβάσεις δεν γίνουν με επιτυχή καθοδήγηση. Σε ένα περιβάλλον μειούμενων τιμών εμπορευμάτων, μειωμένων ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές και αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματαγορές, τα πτωτικά ρίσκα ως προς το outlook παραμένουν αυξημένα, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες οικονομίες», τονίζει το ΔΝΤ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι η επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων και η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.