ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Μουϊζνιεκς: «Όχι στα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης»

12:55 - 13 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Επίτροπος Μουϊζνιεκς: «Όχι στα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης»
Την έντονη αντίθεση του, στα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης, που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Διάσκεψη Κορυφής για το Μεταναστευτικό στη Βαλέτα, εκφράζει, σε δημόσια παρέμβαση του, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς.

Ο Επίτροπος, υπογραμμίζει πως τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης «δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μία ανθρώπινη λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα» και καταφέρεται, ονομαστικά, εναντίον εκείνων των ευρωπαϊκών κρατών, που επιδιώκουν έλεγχο των συνόρων τους και υψώνουν «φράχτες» για την αποτροπή εισόδου των μεταναστών και προσφύγων.

Χαρακτηρίζει «λυπηρή εξέλιξη» την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει τις διατάξεις του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, στους αιτούντες άσυλο από την Συρία, τονίζοντας ότι, η ενέργεια αυτή μπορεί να εκθέσει σε μεγάλους κινδύνους, τους Σύριους που χρήζουν προστασίας, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που αντιμετωπίζουν ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής και αναποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς επικρίνει ακόμη, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία, που είτε κατασκεύασαν φράχτες για να εμποδίσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος τους είτε επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους και τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων που, όπως υπογραμμίζει, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαχείριση της μετανάστευσης δεν είναι ένα εύκολο έργο, αναφέρει ο Επίτροπος σημειώνοντας όμως ότι, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη δυσκολία ως δικαιολογία για να ποδοπατούν την υποχρέωση τους να προστατεύουν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν πόλεμο και τις διώξεις.

Τέλος ο Επίτροπος επικρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, την απόφαση της ΕΕ να «αναθέσει σε Τρίτη χώρα την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία, διαφωνεί στο κατά πόσον θα είναι αποτελεσματική και σύμφωνα με την Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία τέτοιου είδους «φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», από μία χώρα που δεν σέβεται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινες ελευθερίες.

Πρέπει να καθιερωθούν νόμιμες οδοί  για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ θα πρέπει επίσης να αυξηθούν και τα μέσα που διατίθενται για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο Θάλασσα, καταλήγει η Επίτροπος.

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 13 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.