ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Ομπάμα Ερντογάν στην Αττάλεια

14:38 - 15 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Συνάντηση Ομπάμα Ερντογάν στην Αττάλεια
Συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Τούρκου ομόλογού του με βασικό θέμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν βασικό θέμα στη συνάντηση που είχε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Αττάλεια για τη σύνοδο της ομάδας G 20.


Μετά τη συνάντηση ο Ομπάμα είπε πως παρότι συνήθως στις συνόδους της ομάδας G 20 συζητούνται παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, στην Αττάλεια «θα περιληφθούν στις επαφές μας και επείγοντα θέματα όπως οι επιθέσεις στο Παρίσι».


«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», είπε ο Ομπάμα και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».


«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φιλοξενούν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας», είπε ο Ομπάμα και τόνισε: «Συζητήσαμε το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες. Βρήκαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».


«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Όπως είχε συμβεί στην 'Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση.


Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στη σύνοδο θα εξεταστούν επίσης θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπόθεση των προσφύγων και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.


Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα της οργάνωσης «ισλαμικό Κράτος». «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.



Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 15 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.