ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόμβες Ολάντ για σύμφωνο σταθερότητας και ατομικά δικαιώματα

20:15 - 16 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Βόμβες Ολάντ για σύμφωνο σταθερότητας και ατομικά δικαιώματα
Πολλαπλά μηνύματα για την επόμενη μέρα στην ΕΕ έστειλε μιλώντας από το βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρ. Ολάντ.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα αυστηροποίησης διαδικασιών και διατάξεων και διαδικασιών που ακυρώνουν ρυθμίσεις προστασίας ατομικών ελευθεριών αλλά και χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας.

Η Γαλλική ηγεσία είναι προφανές ότι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η τακτική της εμπλοκής στη Συρία απέτυχε, καθώς τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι η διαχείριση της ενσωμάτωσης μεγάλων ισλαμικών πληθυσμών στη Γαλλική κοινωνία ήταν απόλυτα εσφλαμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, έχει σημαντικό θέμα εσωτερικής ασφάλειας λόγω αδυναμιών της ζώνης Σένγκεν, αλλά και εκτεταμένων χερσαίων συνόρων με χώρες με πυρήνες ισλαμικούς όπως το Βέλγιο. Δεν είναι τυχαίο ότι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταδείξει τις αδυναμίες αυτές στις αντίστοιχες γαλλικές ενώ ήδη αισθάνονται δικαιωμένες για τις τελείως διαφορετικές επιλογές τους απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ. (επιλογή Βρετανίας να είναι εκτός Σένγκεν, αυστηροί έλεγχοι κλπ).

Στο φόντο αυτό ο πρόεδρος της Γαλλίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια. «Με τις πράξεις της Παρασκευής ο εχθρός πέρασε στο επόμενο βήμα. Θα εξασφαλίσουμε τα μέσα για να έχουμε αποτελεσματική ασφάλεια για τους πολίτες μας. Για άλλους τρεις μήνες είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατ οίκον περιορισμός και έρευνες θα εφαρμοστούν, κάτι που θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο να ψηφιστεί. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το σύνταγμα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και τον τρομοκρατικό πόλεμο» είπε μιλώντας στη Βουλή ο κ. Ολαντ και συμπλήρωσε:
«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι όμως διαφορετικός πόλεμος . Πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας τα κατάλληλα μέτρα. Θα πρέπει να μπορούμε να αφαιρέσουμε την υπηκοότητα από άτομο που θεωρείται τρομοκράτης και σε κάποιον που έχει δύο εθνικότητες να μην μπορεί να επιστρέψει στη χώρα εάν είναι ύποπτος. Να μπορούμε να κάνουμε απελάσεις σε ξένους που αποτελούν απειλή σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις. Επειδή οι απειλές θα παραμείνουν και οι μάχη στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό αποφάσισα να ενδυναμώσω τα μέσα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας. Οι δικαστές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα περίπλοκα μέσα έρευνας για να ελέγχουν το εμπόριο όπλων, να επιβάλουν πιο βαριές και σκληρές ποινές. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη χρήση των όπλων από πλευράς αστυνομικών. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα όπλα που χρησιμοποιούνταν παλιά. Η προσπάθεια αυτή θα επιτρέψει την αποκατάσταση της κατάστασης της εσωτερικής ασφάλειας. Θα υπάρξουν επίσης 2.500 συμπληρωματικές θέσεις στον δικαστικό τομέα, 1000 άτομα στα Τελωνεία. Δεν θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στον τομέα της άμυνας» τόνισε ενώ έριξε και σχετική βόμβα.
«Το σύμφωνο ασφάλειας είναι πιο ισχυρό από το σύμφωνο σταθερότητας, το πρόσωπο των νεκρών, των τραυματιών των οικογενειών δεν με εγκαταλείπει ποτέ. Με αποφασιστικότητα να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν το πρόσωπο της Γαλλίας, να καταστρέψουν την ψυχή της Γαλλίας, να ζήσουμε ελεύθεροι όπως έχουμε επιλέξει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να βγαίνουμε , να ζούμε. Συνέδριο για το κλίμα: θα γίνει κανονικά. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ακυβερνησία. Ίσως ξεφύγαμε αλλά δεν θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα. Θα ξεριζώσουμε την τρομοκρατία, είμαστε δεμένοι με τις αρχές της ελευθερίας. Θέλουμε πολυπολιτισμική χώρα και η Γαλλία πρέπει να δείξει τον δρόμο. Ζήτω η Δημοκρατία Ζήτω η Γαλλία» υπογράμμισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.