ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κατάσταση συναγερμού Ευρώπη και Αφρική

11:30 - 21 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Σε κατάσταση συναγερμού Ευρώπη και Αφρική
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αφρική, έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Μάλι. Η προσοχή των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται στο Βέλγιο, στο οποίο υπάρχει φόβος για τρομοκρατική επίθεση και στο οποίο εκτιμάται ότι υπήρχε θύλακας τρομοκρατών που οργάνωσε τα χτυπήματα στο Παρίσι. Στο Μάλι η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες.

Συναγερμός για επικείμενο χτύπημα στις Βρυξέλλες

Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας (OCAM) αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για "επικείμενη απειλή".

"Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας", ανέφερε η ανακοίνωση, προειδοποιώντας για μια "σοβαρή και επικείμενη απειλή".

Μάλιστα, στο Βέλγιο έγινε σύλληψη ενός υπόπτου για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Παράλληλα η εισαγγελία σημείωσε στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι άφησε ελεύθερο και τον μόνο ύποπτο που κρατούνταν ακόμη από τους επτά ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη και ανήκαν στο περιβάλλον του Μπιλάλ Χάντφι, έναν από τους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα,  όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib), έπειτα από την αύξηση του επιπέδου συναγερμού για την τρομοκρατία στο ανώτατο όριο εξαιτίας μιας "επικείμενης απειλής".

Το Μάλι μετρά τις πληγές του

Σε τριήμερο εθνικό πένθος και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κύρηξε η κυβέρνηση του Μάλι την χώρα, έπειτα από την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε και διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο προήδρευσε ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Κεϊτά, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο μαχητές.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης βρίσκεται και ένας υπήκοος των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε χθες ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν, μια τζιχαντιστική οργάνωση πιστή στην αλ Κάιντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.