ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν αναμένονται αλλαγές από τη σημερινή συνεδρίαση του OPEC

16:00 - 04 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Δεν αναμένονται αλλαγές από τη σημερινή συνεδρίαση του OPEC
Το πρόβλημα της "βουτιάς" της τιμής του πετρελαίου, λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί πετρελαίου των κρατών-μελών του OPEC (Οργανισμός εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών) στη συνεδρίαση τους στη Βιέννη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες τιμές του "μαύρου χρυσού" έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% σε σχέση με τα υψηλά του 2014, καθώς η υπερπροσφορά εξακολουθεί να υπερτερεί της ζήτησης.

Οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω εκτιμήσεων ότι η "ηγέτιδα" χώρα του Οργανισμού, η Σαουδική Αραβία, θα προτείνει μια μείωση της παραγωγής με προϋπόθεση ότι και τα κράτη εκτός του OPEC θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες μειώσεις. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο, καθώς όλες οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους.

Μάλιστα, η Wall Street Journal έδωσε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο του OPEC, στο οποίο αναφέρεται ότι μια μείωση της ημερήσιας παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια αντί των 31,5 εκατ. βαρελιών, «δεν θα είναι αρκετή να καθαρίσει εντελώς το τρέχον επίπεδο υπερπροσφοράς», λόγω του μεγάλου μεγέθους των αποθεμάτων.

Μόνο στις ΗΠΑ τα αποθέματα του αργού ανέρχονται στα 488,2 εκατ. βαρέλια, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία 80 χρόνια, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazroui, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του Οργανισμού, δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση πρέπει να επικεντρωθεί όχι στην τιμή, αλλά στο να διατηρηθεί η αγορά ενέργειας σωστά τροφοδοτημένη.

Στα πλαίσια αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι υπουργοί του OPEC θα φύγουν από την Βιέννη την Παρασκευή χωρίς καμία αλλαγή στην πολιτική τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.