ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρωτική νίκη της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

09:54 - 07 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Σαρωτική νίκη της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία
Ιστορική νίκη κατέγραψε η γαλλική ακροδεξιά στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, των οποίων ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Κυριακή, αναδεικνύοντας σε μεγάλο νικητή το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και κατ' επέκταση και τον ευρωσκεπτισκισμό και την ρητορική του κόμματός της κατά των μεταναστών.

Πιο αναλυτικά, με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6% όταν πριν από πέντε χρόνια, στιτς εκλογές του 2010, είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρά την άνοδο της δημοτικότητάς του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Μάλιστα, ενδεικτικό της μεγάλης νίκης του Εθνικού Μετώπου είναι ότι από τον πρώτο γύρο των εκλογών κατέγραψε πρωτιά σε έξι από τις συνολικά δεκατρείς περιφέρειες.

Άλλωστε, μεγάλη ήταν και η προσωπική νίκη της Μαρίν Λεπέν και της ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, οι οποίες κέρδισαν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) , όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Λεπέν: Εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ιστορική επιτυχία του κόμματός της, η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε ότι «αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα».

Σαρκοζί: «Δεν θα υπάρξει τακτική συμμαχία με την αριστερά» κατά τον δεύτερο γύρο

Ο ηγέτης του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι οι γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.