ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική μέρα: Υπεγράφη η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

22:13 - 12 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Ιστορική μέρα: Υπεγράφη η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
195 χώρες ενέκριναν το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων, στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών. Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.

 

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.


Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η Ε.Ε., η οποία σημειώνει ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη».

 

«Σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος εναντίον της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει στο Twitter, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Στην «τεράστια» σημασία της συμφωνίας αναφέρεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα υπέγραψε το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, χάρη στην αμερικανική ηγεσία.


«Η συμφωνία συνιστά ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής» τονίζει από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να θέσουν σε άμεση εφαρμογή τα όσα συμφωνήθηκαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.