ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σλοβενία στην Ευρωζώνη, Ρουμανία και Βουλγαρία στην Ε.Ε.

14:37 - 02 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Στην οικογένεια της ευρωζώνης εισήλθε από χθες 1η Ιανουαρίου 2007, η Σλοβενία, όντας το πρώτο από τα νέα κράτη μέλη που έχει ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη. Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου η Ρουμανία και η Βουλγαρία αποτελούν τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του ευρώ από τη Σλοβενία, η κεντρική τράπεζα της χώρας (Banka Slovenije) αποτελεί πλέον πλήρες μέλος του Ευρωσυστήματος και έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τις 12 εθνικές κεντρικές τράπεζες των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, η ενσωμάτωση των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Σλοβενίας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2007 είχε ήδη ληφθεί υπόψη στη δημοσίευση των αναγκών της ζώνης του ευρώ σε ρευστότητα και στον καθορισμό του ποσού αναφοράς στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2006. Οι Σλοβένοι αντισυμβαλλόμενοι του Ευρωσυστήματος δύνανται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στις 3 Ιανουαρίου 2007.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.