ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία-Ρωσία: Με τελεσίγραφο απαντά ο Πούτιν στον προκλητικό Ερντογάν

10:17 - 15 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Τουρκία-Ρωσία: Με τελεσίγραφο απαντά ο Πούτιν στον προκλητικό Ερντογάν
Σαφή μηνύματα στην τουρκική πλευρά έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος την ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Η Τουρκία ούτε θα απολογηθεί, ούτε και θα δώσει αποζημίωση στη Ρωσία, επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο είπε ότι θέλουν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου.

Όμως, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διά του πρέσβη του στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, έθεσε τρεις όρους στην Τουρκία για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Πρώτος όρος είναι η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του αεροπλάνου, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών
  • Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του συμβάντος και τρίτον
  • Η Τουρκία να αποζημιώσει τη Ρωσία για την απώλεια του αεροπλάνου και του πιλότου.

Ο Ρώσος πρέσβης μίλησε με σαφήνεια: «Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν οποιαδήποτε άλλη κίνηση δεν έχει νόημα», είπε ο Καρλόφ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ. «Αν και η Τουρκία λέει ότι θέλει τον διάλογο προχωρά σε δηλώσεις που δεν συνάδουν με μια διαδικασία διαλόγου», τόνισε ο πρέσβης.

Σε δηλώσεις του για τη ρωσοτουρκική κρίση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα τήρησε συγκρατημένη στάση από την αρχή. «Γίνεται λόγος για ένα επεισόδιο εναντίον αεροσκάφους που έκανε πολλές παραβιάσεις και προειδοποιήθηκε πολλές φορές. Δεν μπορεί να υπάρξει απολογία ή αποζημίωση. Η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο χώρες που αισθάνονται την ανάγκη για ασφάλεια και ανάπτυξη. Δεν είναι σωστό να ακολουθείται πολιτική που να προκαλεί την ένταση. Εμείς είπαμε ελάτε να συζητήσουμε στο τραπέζι . Δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία λαμβάνει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τον εναέριο της χώρο και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εξηγήσεις. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε διάλογο», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.