ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ουκρανία "παγώνει" πληρωμές χρέους προς τη Ρωσία

20:15 - 18 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Η Ουκρανία "παγώνει" πληρωμές χρέους προς τη Ρωσία
Σε αθέτηση πληρωμής 3 δισ. δολαρίων προς την Ρωσία για λήξη ομολόγου προχώρησε η Ουκρανία, καθώς επίσης ανακοίνωσε ότι "παγώνει" και την εξυπηρέτηση χρέους 507 εκατ. δολαρίων σε ρωσικές τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενουκ, ανέφερε ότι το Κίεβο επιβάλλει μορατόριουμ στο ομόλογο που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου και το οποία αγόρασε πριν από δύο χρόνια η Ρωσία για να στηρίξει τον προηγούμενο Ουκρανό πρόεδρο.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα κινηθεί νομικά αν δεν καταβληθεί η δόση των 3 δισ. δολαρίων.

Η χρεοκοπία έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει σε αναδιάρθρωση χρέους 18 δισ. δολαρίων με άλλους πιστωτές νωρίτερα το 2015.

Ο κ. Γιάτσενουκ ανακοίνωσε το πάγωμα των πληρωμών σε κυβερνητική συνάντηση στο Κίεβο την Παρασκευή, λέγοντας ότι το βήμα ήταν αναγκαίο μετά την άρνηση της Ρωσίας να υπογράψει συμφωνία αναδιάρθρωσης. Οι πληρωμές έχουν παγώσει «μέχρι οι θέσεις μας για την αναδιάρθρωση να γίνουν αποδεκτές ή μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από τα δικαστήρια» σημείωσε.

Το μορατόριουμ ισχύει και για περίπου 507 εκατ. δολάρια χρέους προς ρωσικές τράπεζες από δύο κρατικές εταιρείες.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αντέδρασε άμεσα. «Αυτή είναι η αναγνώριση της χρεοκοπίας τους» ανέφερε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Μόνο η νομική οδός υπάρχει από εδώ και πέρα» πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.