ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς καθόλου μετρητά προσεχώς οι συναλλαγές στη Σουηδία

17:38 - 21 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Χωρίς καθόλου μετρητά προσεχώς οι συναλλαγές στη Σουηδία
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά αναμένεται να γίνει η Σουηδία σε λιγότερο από δέκα χρόνια, με τους Σουηδούς πολίτες να κατέχουν ήδη το παγκόσμιο ρεκόρ στην ελάχιστη χρήση μετρητών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, η χρήση μετρητών στη σκανδιναβική χώρα μειώνεται στο πέρασμα των ετών. Από το 2009 έως το 2014, τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται έχουν πέσει από 11,3 δισ. ευρώ στα 8,5 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές που γίνονται μέσα από εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και μέσα από πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί πολύ στη Σουηδία, ενώ όλο και περισσότερες εμπορικές υπηρεσίες ή μαγαζιά έχουν σταματήσει να δέχονται μετρητά, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο κλοπής.

Ο Νίκλας Άρβιντσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης, που έχει κάνει μια μελέτη για τη χρήση μετρητών στη σουηδική κοινωνία, αναφέρει:

«Παλιότερα έλεγα ότι το 2030 η Σουηδία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μετρητά. Δηλαδή τα μετρητά θα πάψουν να παίζουν κάποιο ρόλο στην κοινωνία. Αλλά όταν βλέπω την εξέλιξη που έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζω να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι είχα προβλέψει. Μπορεί να γίνει σε 10 χρόνια, ίσως και γρηγορότερα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.