ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσε πύραυλο στο διάστημα (video)

10:21 - 22 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσε πύραυλο στο διάστημα (video)
Ο πύραυλος μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας, της SpaceX, έκανε την πρώτη του επιτυχή πτήση σήμερα, μεταφέροντας 11 δορυφόρους στο διάστημα για τον πελάτη της εταιρείας ORBCOMM

Το βασικό επαναχρησιμοποιούμενο τμήμα του πυραύλου έκανε στροφή και επέστρεψε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, προσγειωνόμενο άψογα κατακόρυφα στην αεροπορική βάση.


Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να στείλει στο διάστημα άλλο υλικό τον Ιούνιο, αλλά απέτυχε, ενώ το φορτίο, που προοριζόταν για τον Διεθνή Αεροδιαστημικό Σταθμό, πήρε φωτιά λίγο μετά την εκτόξευσή του από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ και τα συντρίμμια έπεσαν στον Ατλαντικό Ωκεανό.


Ο νέος πύραυλος, με ύψος ανάλογο 23 ορόφων, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στις 03:29 ώρα Ελλάδας, με τη βάση του πυραύλου να επιστρέφει λίγα λεπτά αργότερα και να προσγειώνεται 9,6 χιλιόμετρα (6 μίλια) από το σημείο εκτόξευσης.


Το συμβάν αποτελεί επιτυχία της εταιρείας Space Exploration Technologies (SpaceX), με έδρα την Καλιφόρνια και διευθυντή τον επιχειρηματία και εφευρέτη Ίλον Μασκ.

 

Ο κ. Μασκ δήλωσε πως η δυνατότητα να επιστρέφουν οι πυραύλοι στη γη έτσι ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, θα μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος της εταιρείας ενώ θα την κάνει και ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.