ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Σεούλ-Τόκιο για τις "γυναίκες ανακούφισης"

11:52 - 28 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Στη σύναψη μίας ιστορικής συμφωνίας ήρθαν σήμερα η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία για το θέμα των γυναικών ανακούφισης. Πρόκειται για ένα σύστημα υποχρεωτικής εκπόρνευσης, που είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις "γυναίκες ανακούφισης", τις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα "τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του", πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι "το μεγαλύτερο εμπόδιο" στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.


Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 200.000 γυναίκες, οι περισσότερες Κορεάτισες , αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες και γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, επιστρατεύθηκαν δια της βίας στα πορνεία του αυτοκρατορικού στρατού.


Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.

Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 "γυναίκες ανακούφισης" που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 28 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.