ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Τι θα συμβεί στον κόσμο το 2016

14:48 - 01 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το τι θα συμβεί στον κόσμο τη νέα χρονιά που αρχίζει προχωρούν οι Financial Times.

Καταρχάς, η εφημερίδα κάνει μια σύντομη κριτική για το πώς πήγαν οι περσυνές της προβλέψεις. «Ο Ed Crooks προέβλεψε σωστά ότι η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε κι άλλο, μια γενναία πρόβλεψη στα τέλη ενός έτους κατά το οποίο η τιμή είχε ήδη πέσει στα μισά. Ο Martin Wolf εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα υιοθετούσε πλήρη ποσοτική χαλάρωση, το οποίο συνέβη. Ο Clive Cookson σωστά απεφάνθη πως ο Έμπολα θα εξαλειφόταν στη δυτική Αφρική μέχρι τα τέλη του 2015. Ο Gideon Rachman υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα προσαρτούσε περαιτέρω εδάφη σε Ουκρανία και Ευρώπη. Δεν το έλεγαν πολλοί αυτό στα τέλη του 2014», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Σε ένα πράγμα πέσαμε έξω», παραδέχονται οι FT. «Ο Jonathan Ford ήταν ανάμεσα σε πολλούς που υπέθεσαν ότι οι βρετανικές γενικές εκλογές θα τελείωναν με ένα κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία κάποιου κόμματος (έφτασε μέχρι να προβλέψει μια εθνική κυβέρνηση). Αλλιώς, το λάθος μας την περασμένη χρονιά δεν ήταν στις απαντήσεις που δώσαμε, αλλά στις ερωτήσεις που δεν κάναμε. Δεν προβλέψαμε ένα κύμα τρομοκρατίας υπό το Ισλαμικό Κράτος στη Γαλλία, ότι η Ρωσία θα προχωρούσε σε στρατιωτική δράση στη Συρία και πως η μεταναστευτική κρίση θα εξελισσόταν σε σοβαρή απειλή για την ΕΕ. Και το 2016, θα συμβούν γεγονότα που ακόμα είναι πέρα της φαντασίας μας».

Οι προβλέψεις των Financial Times για το 2016

Θα κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές;

Ναι. Θα είναι μια εκλογική αναμέτρηση με σκαμπανεβάσματα – και η χειρότερη που θα θυμόμαστε. Η κ. Κλίντον θα διαπομπευθεί από το Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, Τεντ Κρουζ, για τα ελαττώματα του χαρακτήρα της και τις αδυναμίες της έναντι των εχθρών της Αμερικής. Ένα μεγάλος μέρος του εκλογικού σώματος θα κρατήσει το όνομα Κλίντον ως έμβλημα όλων των κακών –και της διαφθοράς- στη σημερινή Αμερική. Αλλά και πάλι, οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, ή ό,τι έχει μείνει από αυτό, και ο κ. Κρουζ θα είναι πολύ πιο δεξιά από το μέσο ψηφοφόρο για να καταφέρει να μπει στο Λευκό Οίκο. Παρά τις δυσάρεστα μικρές διαφορές που καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η κ. Κλίντον θα κερδίσει σαρωτικά το σώμα των εκλεκτόρων. Οι Δημοκρατικοί θα ξαναπάρουν τη Γερουσία. Αλλά θα ξεκινήσει τη θητεία της σε μια εξαιρετικά πολωμένη Ουάσινγκτον. Δεν θα υπάρξει «μήνας του μέλιτος». (Edward Luce)

Θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ με το δημοψήφισμα που αναμένεται το 2016;

Όχι. Η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι με μια αίσθηση ενθουσιασμού ή έξαψης, αλλά επειδή η έμφυτη κοινή λογική των Βρετανών ψηφοφόρων τελικά θα πρυτανεύσει. Ξεχάστε τα τεχνικά επιχειρήματα για το αν ο Ντέιβιντ Κάμερον θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία στην επαναδιαπραγμάτευσή του ή για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφαλίσει την επιστροφή της συνεισφοράς του στις Βρυξέλλες με αυξημένες επενδύσεις και εμπόριο. Εξετάστε αντ’ αυτού τους πρωταγωνιστές των δύο πλευρών. Στο τέλος, οι ψηφοφόροι θα διαλέξουν μεταξύ της ήρεμης λογικής του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ και του λαϊκισμού του Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP). Εγώ ποντάρω στον κ. Μέιτζορ. Αν κάνω λάθος, η Βρετανία θα αντιμετωπίσει πραγματικά ταραχώδεις καιρούς. (Philip Stephens).

Θα είναι ακόμη στην εξουσία ο Μπασάρ αλ Άσαντ, σε 12 μήνες από σήμερα;

Ναι. Ο Άσαντ θα παραμείνει ονομαστικά πρόεδρος της Συρίας το 2016, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα έχει ήδη μετατραπεί στο μεγαλύτερο πολέμαρχο αντί για κυβερνήτη κράτους. Από στρατιωτική άποψη, έχει ενισχυθεί από τη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση που έχει στοχοποιήσει τους αντάρτες εχθρούς του. Από πολιτική άποψη, ένα αμερικανορωσικό σχέδιο που συμφωνήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες οραματίζεται μια 18μηνη μετάβαση και είναι φορτωμένο κινδύνους. Ακόμη και στην περίπτωση που μια ειρηνευτική διαδικασία κερδίσει ισχύ, ο κ. Άσαντ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καθυστερήσει και να παραμείνει στη θέση ισχύος του στη Δαμασκό. (Roula Khalaf).

Θα αυξήσει τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια το 2016;

Όχι. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα φλερτάρει με αυξήσεις στα επιτόκια κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2016, θα τσιγκλήσει, αλλά στο τέλος δε θα κάνει τα λόγια της πράξη. Έχει βάσιμους λόγους για να αποφύγει μια τέτοια απόφαση. Ο πληθωρισμός θα ανέβει από το μηδέν πολύ αργά, η ανάπτυξη των μισθών είναι αδύναμη. Οι τιμές του πετρελαίου ακόμη πιο αδύναμες και η μείωση του ελλείμματος θα αποτρέψει μια ραγδαία ανάκαμψη. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πρόθυμη να δοκιμάσει πρώτα τις νέες δυνάμεις της για περιορισμό της πίστωσης, πριν αρχίσει να σκέφτεται τα επιτόκια. Οι συνέπειες μιας περιόδου υψηλότερου από τον στόχο πληθωρισμού είναι επίσης περιορισμένες. Αργότερα μέσα στο έτος, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αποφασίσει να δράσει, αλλά ακόμη κι έτσι, δε θα έκανε μεγάλη διαφορά. Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια, η Βρετανία θα είναι αυτό που ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϊ ονομάζει κόσμο «σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό», για πιο πολύ καιρό από το 2016. (Chris Giles)

Θα ζητήσει τουλάχιστον ένα μέλος του G20, πρόγραμμα αρωγής του ΔΝΤ το 2016;

Ναι. Στο πλαίσιο της G20, κανένα από τα ανεπτυγμένα μέλη δε θα χρειαστεί διάσωση. Μοναδικός πιθανός υποψήφιος είναι η Ιταλία, δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους της. Αλλά η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, την προστατεύει.

Η G20 περιλαμβάνει επίσης 10 αναδυόμενες οικονομίες. Κάποιες κλονίζονται από απότομες πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων (η Αργεντινή, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αποτελούν κύρια παραδείγματα). Κάποιες έχουν σημαντικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών (η Σαουδική Αραβία πάλι έρχεται στο μυαλό, μαζί με τη Βραζιλία και την Νότια Αφρική). Τόσο η Ινδία όσο και η Νότια Αφρική έχουν αρκετά υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα. Άλλοι, όπως η Βραζιλία έχουν μικρότερο έλλειμμα αλλά ένα ευμέγεθες βάρος δημόσιου χρέους. Οι χώρες που πληρούν όλα τα κριτήρια για αστάθεια είναι η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Υπό πίεση, αυτές οι χώρες άλλαξαν πρόσφατα υπουργούς Οικονομικών. Η Αργεντινή έχει μια νέα κυβέρνηση που υπόσχεται νέα προσέγγιση. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο. Θα του ζητήσει βοήθεια τουλάχιστον μία από αυτές τις χώρες; Φαίνεται πιθανό (του Martin Wolf)
Θα απαγγελθούν κατηγορίες κατά της Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας, πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο;

Όχι. Αλλά θα είναι αμφίβολο μέχρι την τελευταία στιγμή. Προς το παρόν, η κ. Ρούσεφ πιθανώς έχει αρκετή υποστήριξη στο Κογκρέσο ώστε να σταματήσει τη διαδικασία. Αλλά όσο πιο πολύ περνά ο καιρός, τόσο επιδεινώνεται η ύφεση της χώρας και τόσο πιο αδύναμη καθίσταται η πολιτικής στήριξη που απολαμβάνει. Οι διαδικασίες των κατηγοριών, ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει υπέρ του να προχωρήσουν, πιθανότητα δε θα ξεκινήσουν πριν τις 10 Φεβρουαρίου. Αν υποθέσουμε πως η αλληλουχία των πολύπλοκων διαδικασιών θα πάρει το πλήρες διάστημα των 180 ημερών, οι κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν στην κ. Ρούσεφ στα μέσα Αυγούστου. Αυτό μπορεί να είναι αφού ξεκινήσουν επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις 5 Αυγούστου, αλλά, και πάλι πριν τον τελικό του άλματος εις ύψος στις 16 Αυγούστου. (του John Paul Rathbone)

Θα είναι καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ στα τέλη του έτους;

Όχι. Αν και το 2015 τελείωσε με την κ. Μέρκελ να λαμβάνει ενθουσιώδεις επευφημίες στο συνέδριο του κυβερνόντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της (CDU), το 2016 πιθανώς θα δει το τέλος της μακράς κυριαρχίας της καγκελαρίου. Οι επευφημίες έμοιαζαν με καθοριστική απόδειξη πως η θέση της είναι ασφαλής –παρά τις πιέσεις που προκάλεσε η άφιξη περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη Γερμανία το 2015. Αλλά η κ. Μέρκελ έχει πλέον υποσχεθεί πως θα μειώσει τις ροές των προσφύγων κατά το επόμενο έτος. Αυτό ενδεχομένως θα αποδειχθεί ακατόρθωτο καθώς απελπισμένοι μετανάστες, με τη βοήθεια των εμπόρων ανθρώπων, συνεχίζουν να εισρέουν.

Ο θαυμασμός για το κουράγιο και την ηθική ηγετική ικανότητα της καγκελαρίου θα δώσει τη θέση του στην αβεβαιότητα και τη δυσαρέσκεια. Κρίσιμο σημείο μπορεί να σταθεί μια ανταρσία των περιφερειακών κυβερνήσεων, που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ανίκανες να διαχειριστούν τα νούμερα. Αυτό με τη σειρά του, τελικά θα προκαλούσε μια πρόκληση για την καγκελάριο από τους κόλπους του CDU, καθιστώντας τις θέσεις της αβάσιμες. (του Gideon Rachman).

Ποιος θα κερδίσει το Euro 2016;

Το Βέλγιο, η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη κατάταξη της FIFA. Αυτός ο κάπως ξεπερασμένος συντελεστής υπερτιμά την ποιότητα του Βελγίου, αλλά όχι με εξωφρενικό τρόπο. Μέσω ενός προωθημένου συστήματος εντοπισμού ταλέντων και προπόνησης -και μιας ανοικτόμυαλης πολιτικής πολιτογράφησης για μετανάστες- αυτό το μικρό κράτος σε μια ετοιμόρροπη κατάσταση έχει παράγει ένα χείμαρρο ποιοτικών παικτών. Το Βέλγιο μπορεί να αναπτύξει ένα επιθετικό τρίο από τους Eden Hazard, Kevin de Bruyne και Romelu Lukaku, αστέρες της Premier League, των οποίων η συνολική αξία αγοράς θα άγγιζε τα 150 εκατ. στερλίνες. Η γερμανική ομάδα είναι πιο πεπειραμένη, της Ισπανίας έχει περισσότερη συνοχή, αλλά το Βέλγιο έχει ελάχιστες ελλείψεις σε καθαρή τεχνική ποιότητα. Με τη Γαλλία να φιλοξενεί τη διοργάνωση, υπάρχει επίσης κάτι συναφές με πλεονέκτημα έδρας. (του Janan Ganesh)

Θα υποτιμήσει σημαντικά το γουάν η Κίνα τον επόμενο χρόνο;

Ναι. Η Κίνα έχει βάσιμους λόγους για να επιθυμεί να διατηρήσει το γουάν σταθερό έναντι του δολαρίου το 2016 –ένα ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα αγαθών, τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα και μια επιθυμία να δείξει στον κόσμο ότι το νόμισμά της είναι ένα αξιόπιστο αποθεματικό νόμισμα. Αλλά το γουάν είναι και πάλι πιθανό να υποτιμηθεί σε περίπου επτά γουάν ανά δολάριο, από 6,48 που είναι τώρα. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να δει τουλάχιστον δύο περικοπές επιτοκίων την επόμενη χρονιά ενώ το αμερικάνικο δολάριο στηρίζεται από την σύσφιξη της πολιτικής της Fed. Αυτό θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στο νόμισμα. Η μεταβατική πορεία του γουάν δεν θα είναι ομαλή. Μπορεί να είναι η χρονιά με την μεγαλύτερη μεταβλητότητα για το κινεζικό νόμισμα. (του James Kynge).

Θα είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο ηγέτης των Εργατικών σε ένα χρόνο από τώρα;

Ναι, για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως η πλειοψηφία του κόμματος, αν όχι οι βουλευτές του, θέλουν να μείνει. Παρά τις αδύναμες επιδόσεις των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, η κομματική βάση φαίνεται ικανοποιημένη με την κατεύθυνση που παίρνει το κόμμα. Μετά είναι αυτή η εγγενής αφοσίωση των βουλευτών των Εργατικών. Σε αντίθεση με τους Τόρις, το κόμμα δεν διέπρεψε ποτέ στις εκκαθαρίσεις. Και σε κάθε περίπτωση, αν όπως φαίνεται τώρα πιθανό, ο κ. Κόρμπιν τροποποιήσει τους κανονισμούς για την εκλογή του αρχηγού του κόμματος ώστε να διασφαλίσει ότι θα συμμετέχει σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, η οποιαδήποτε πρόκληση δεν θα έχει καμία τύχη. Χρειάστηκε η ρητορική δεινότητα του Έρνεστ Μπέβιν για να οδηγηθεί ο τελευταίος ειρηνιστής ηγέτης των Εργατικών, Τζορτζ Νάνσμπουρι, στην σύνταξη το 1935 όταν ο αρχηγός των εργατικών συνδικάτων έπεισε το κόμμα να αντισταθεί στον φασισμό. Το σημερινό κόμμα των Εργατικών περιμένει ακόμα έναν Μπέβιν. Δεν φαίνεται πιθανό να βρουν κάποιον την επόμενη χρονιά. (του Jonathan Ford).
Θα αποτύχουν τα Abenomics το 2016;

Όχι. Τα αποτελέσματα των Abenomics είναι ανάμεικτα, αλλά συνολικά φαίνεται να έχουν κάνει περισσότερο καλό παρά κακό στην ιαπωνική οικονομία. Αυτό θα συνεχιστεί και το 2016. Είναι αλήθεια πως ο κεντρικός στόχος, να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%, χάθηκε. Εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής του αργού πετρελαίου, ο πληθωρισμός, κινείται κοντά στο μηδέν. Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε επιδείνωσε το πρόβλημα αυξάνοντας πρόωρα τον φόρο κατανάλωσης, παίρνοντας χρήματα από τις τσέπες των πωλητών ακριβώς την στιγμή που ήθελε να τα ξοδέψουν. Ωστόσο, οι ευρύτεροι στόχοι των Abenomics έχουν πετύχει. Εξαιρουμένων των τιμών στην ενέργεια, ο πληθωρισμός είναι περίπου στο 1%. Το δημόσιο χρέος έχει σταματήσει να αυξάνεται ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ. Οι εταιρείες της Ιαπωνίας καταγράφουν κέρδη ρεκόρ. Το πρόβλημα του κ. Άμπε είναι πως έχει δεσμευτεί να αυξήσει ξανά τον φόρο κατανάλωσης το 2017. Τότε είναι που μπορεί να εμφανιστεί το πρόβλημα. (του David Pilling).

Θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς του 2016 οι Ρώσοι αθλητές;

Ναι. Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να τιμωρηθεί η Ρωσία για την αναβίωση της μαζικής χρήσης αναβολικών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Τον περασμένο μήνα, έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία που αποβλήθηκε επ’ αόριστον από τις αθλητικές διοργανώσεις μέχρι να αποδείξει ότι είναι καθαρή. Αλλά η Μόσχα και η Δύση θέλουν να περιορίσουν το θόρυβο από μια ανεξάρτητη έκθεση που περιλάμβανε ορισμένες από τις χειρότερες παραβάσεις στην ιστορία του αθλητισμού. Για να αγωνιστεί στο Ρίο, η Ρωσία πρέπει να απολύσει αξιωματούχους που έλαβαν μέρος σε προγράμματα ντόπινγκ, να επιλύσει όλες τις εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, να επανεξετάσει την πολιτική της στο ντόπινγκ και να αποδείξει ότι έχει προχωρήσει σε αλλαγές. Οι Ρώσοι λένε ότι αυτό θα χρειαστεί τρεις μήνες. (του Malcom Moore).

Θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ στην Ευρώπη το 2016;

Ναι. Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων είχαν ήδη αρχίσει να χάνουν τον έρωτα τους για τις μηχανές ντίζελ και η αποκάλυψη του Φθινοπώρου ότι η Volkswagen είχε τοποθετήσει λογισμικό για την χειραγώγηση των ελέγχων εκπομπής ρύπων σε 11 εκατομμύρια οχήματα θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη την πτώση. Η διείσδυση των ντίζελ στα νέα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα έφτασε στο απόγειο της στο 55% το 2010 και υποχωρεί γρήγορα στην Γαλλία, όπου οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί και έχει αυξηθεί ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η VW είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος κατασκευαστής μηχανών ντίζελ και οι πωλήσεις τις έπεσαν πάνω από 20% σε αγορές κλειδιά τον Νοέμβριο, μετά το σκάνδαλο. Το 2016, το μερίδιο των ντίζελ θα συρρικνωθεί τόσο πολύ που θα αντισταθμίσει την συνολική ανάπτυξη στην αγορά αυτοκινήτων (του Brooke Masters).

Θα τελειώσει το brent την χρονιά πάνω από τα $50;

Ναι. Η αγορά πετρελαίου το 2015 ήταν άγρια για όποιον περίμενε μια γρήγορη ανάκαμψη από την κατάρρευση της περασμένης χρονιάς. Η αντοχή της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και η άνοδος της παραγωγής από το Ιράκ και την Σαουδική Αραβία είχαν σαν αποτέλεσμα να κατακλυστεί ο κόσμος με αργό πετρέλαιο. Την επόμενη χρονιά, η άρση των κυρώσεων στο Ιράν, μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες των παραγωγών πετρελαίου σε όλο τον κόσμο τους αναγκάζουν να ακυρώσουν επενδύσεις και να μειώσουν τα προγράμματα εξορύξεων, περιορίζοντας τις μελλοντικές προμήθειες και ο αντίκτυπος θα γίνει ορατός. Το brent κάτω από τα $50 το βαρέλι είναι πολύ χαμηλό για την βιομηχανία για να κάνει τις επενδύσεις που χρειάζονται για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Εφόσον η παγκόσμια οικονομία δεν διολισθήσει στην ύφεση, φαίνεται πως θα είναι η χρονιά που το αργό πετρέλαιο θα κινηθεί σε πιο βιώσιμα επίπεδα (του Ed Crooks).

Θα διαγράψει ο Τζορτζ Όζμπορν τις φοροελαφρύνσεις για τις συντάξεις;

Ναι. Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πήρε απόφαση τον Νοέμβριο. Αλλά έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα έρθουν ριζικές αλλαγές. Η προκαταβολική φοροελάφρυνση στις συνταξιοδοτικές εισφορές στοιχίζει αυτήν την στιγμή στο υπουργείο 50 δισ. λίρες το χρόνο. Ενας «ατομικός λογαριασμός αποταμίευσης» θα μείωνε τον λογαριασμό αυτό, με τους εργαζομένους να έχουν περιθώρια αποταμιεύσεων από το φορολογητέο τους εισόδημα, με την εγγύηση ότι θα μπορούν να τα αποσύρουν χωρίς φόρους μόλις συνταξιοδοτηθούν. Η αλλαγή θα πάρει χρόνια για να εφαρμοστεί. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προετοιμαστούν καταβάλλοντας τις μέγιστες εισφορές για συντάξεις πριν το τέλος του φορολογικού έτους τον Απρίλιο – της Claer Barrett.
Θα είναι το 2016 η χρονιά που η εικονική πραγματικότητα θα απογειωθεί;

Όχι. Αλλά θα είναι η χρονιά στην οποία πολλοί θα βιώσουν για πρώτη φορά αυτό που κάποια ημέρα θα γίνει η πιο επαναστατική τεχνολογία. Η πρώτη εικόνα μέσα από μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας είναι αξέχαστη. Αλλά τα καλά demos δεν μπορούν να χτίσουν μια ολόκληρη βιομηχανία. Ενώ τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, υπάρχει έλλειψη αρκετού περιεχομένου για κονσόλες. Και οι εφαρμογές που θα επιτρέψουν την χρήση της για καθημερινές δραστηριότητες – όπως η επίσκεψη στο γιατρό ή μια επαγγελματική συνάντηση σε εικονικό χώρο – είναι περισσότερο στην σφαίρα του ονείρου παρά της πραγματικότητας. Ακόμα και έτσι η τεχνολογία είναι έτοιμη να αιχμαλωτίσει την φαντασία μας. Η φυσική πραγματικότητα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια – του Richard Waters.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.