ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Κάτω από το ένα δολάριο το ευρώ μέχρι το τέλος του 2016

12:40 - 05 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
BofA: Κάτω από το ένα δολάριο το ευρώ μέχρι το τέλος του 2016
Κάτω από το ένα δολάριο θα φτάσει η αξία του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 13 χρόνια, σύμφωνα με την Bank of America, ενώ επισημαίνεται ότι περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα πλήξουν το ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης, το ευρώ θα υποχωρήσει στο 0,95 δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, από το 1,08 δολ. που είναι τώρα.

Να σημειωθεί ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποτιμήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2014, αλλά και το 2015, λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε στη ζώνη του ευρώ, αλλά και λόγω της υιοθέτησης επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

«Το 2015 ήταν η χρονιά που το ευρώ τελικά αποδυναμώθηκε, όμως όχι σε μια ομαλή πορεία», σημειώνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, προσθέτοντας ότι η Bank of America παραμένει «bearish» για το ευρώ, αλλά αναμένει ότι η πορεία του νομίσματος θα παραμείνει ασταθής.

Αντί της άμεσης πώλησης του ευρώ, ο Α. Βαμβακίδης προέβλεψε ότι το νόμισμα θα οδηγηθεί υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, αφού οι επενδυτές συσσωρεύθηκαν στις μετοχές της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του 2015.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι έχει κάνει όλες τις κινήσεις που ήθελε βραχυπρόθεσμα, έχοντας σε πλήρη ανάπτυξη ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ από τις αρχές του 2015, το οποίο επέκτεινε τον Δεκέμβριο του 2015.

«Όσοι είναι "bear" στο ευρώ θα πρέπει να είναι υπομονετικοί με την ΕΚΤ το 2016», σημειώνει η Bank of America, ωστόσο προσθέτει ότι είναι πιθανόν να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ περί τα τέλη του 2016, ανανεώνοντας τις πτωτικές πιέσεις στο ευρώ.

«Δεν αναμένουμε η ΕΚΤ να σταματήσει το QE πριν ο πληθωρισμός είναι σε σαφές μονοπάτι προς τον στόχο που έχει τεθεί» περί το 2%, σημειώνει ο κ. Βαμβακίδης και προσθέτει ότι «το 2015 ίσως υπήρξε ένα έτος πρόκληση για την ΕΚΤ, όμως τα χειρότερα ίσως απομένουν να έρθουν κατά την άποψή μας».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματήσει το QE πολύ νωρίς, τότε χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα υποφέρουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.