ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πέντε μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2016

17:20 - 05 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Οι πέντε μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2016
Για μία «διχασμένη εν μέσω πίκρας» Ε.Ε., κάνει λόγο το CNN.com σε άρθρο του σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Όπως σημειώνεται οι κόντρες στο εσωτερικό της Ένωσης δεν θα σταματήσουν, η τρομοκρατική απειλή θα παραμείνει «ζωντανή», ενώ το προσφυγικό θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του αμερικανικού δικτύου τα σημεία-κλειδιά που θα πρέπει να προσεχθούν στην Ευρώπη φέτος είναι τα ακόλουθα:

Προσφυγική κρίση

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκάτ. Άνθρωποι πέρασαν τη Μεσόγειο προσπαθώντας να ξεφύγουν πολέμων, φτώχειας και καταπίεσης στις χώρες καταγωγής τους. Με την κρίση στη Μ. Ανατολή να κλιμακώνεται, δεν αναμένεται μείωση των προσφυγικών ροών φέτος. Η Ευρώπη έχει διαιρεθεί και μάλιστα με «πικρό τρόπο» αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, με ορισμένες χώρες να αρνούνται ακόμη και την προσφορά ασύλου στους πρόσφυγες.

Brexit

Στη Βρετανία η χρονιά είναι αφιερωμένη στο ερωτηματικό εάν θα μείνει ή θα φύγει από την Ε.Ε. Υπάρχει μεγάλη διαίρεση στο εσωτερικό της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ μίας εκστρατείας για την παραμονή της χώρας του στην Ένωση, εάν η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αλλάξει.

Τρομοκρατική απειλή

Ακόμη και οι εορτασμοί του νέου έτους ακυρώθηκαν στις Βρυξέλλες υπό τον φόβο της τρομοκρατίας. Στο Παρίσι απαγορεύθηκε η χρήση πυροτεχνημάτων, ενώ στη Γερμανία αρκετοί σιδηροδρομικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί. Ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων δεν έχει εκλείψει και τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και λόγω τρομοκρατίας το 2016.

Ένταση με τη Ρωσία

Η Ρωσία συνεχώς απομονώνεται και οι σχέσεις της με την Ευρώπη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η χώρα έχασε και τον τελευταίο της σύμμαχο, την Τουρκία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η ρωσική οικονομία παραπαίει και η ένταση με την Ουκρανία δεν έχει κοπάσει.

Οικονομική ανάκαμψη;

Παρά τα προβλήματα η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να ανακάμψει το 2016. Μέχρι στιγμής υποφέρει από χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και αποπληθωρισμό και οι ηγέτες της ευελπιστούν ότι το 2016 θα σημάνει την αλλαγή αυτών των τάσεων. Το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου, καθιστώντας την Ευρώπη πιο ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και τουρίστες. Η ΕΚΤ έχει ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η Ελλάδα δεν απειλείται, πια, με έξοδο από την Ευρωζώνη. Ίσως τελικά το 2016 να αποδειχθεί, όντως, έτος ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.