ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιες αγορές: Μπροστά σε νέα κρίση στη "σκιά" της Κίνας;

09:20 - 08 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Παγκόσμιες αγορές: Μπροστά σε νέα κρίση στη "σκιά" της Κίνας;
Εν μέσω ισχυρής δίνης βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, με το οικονομικό κλίμα σε όλον τον πλανήτη να επιδεινώνεται δραματικά, υπό το βάρος της κρίσης που απειλεί την κινεζική οικονομία, την συνεχιζόμενη διολίσθηση της τιμής του "μαύρου χρυσού", αλλά και των γεωπολιτικών προκλήσεων που προμηνύουν αλλαγές στο διεθνές status quo.

Ο κινεζικός "ιός"

Στο επίκεντρο αυτής της ιδιαίτερα μεταβατικής φάσης των διεθνών αγορών βρίσκεται φυσικά η Κίνα, η οικονομία της οποίας επιβραδύνεται πλέον σταθερά, προκαλώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η χώρα σημειώνει στις αρχές του 2016 το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς, έχοντας ήδη από την πρώτη εβδομάδα του έτους προχωρήσει σε δύο αναστολές συνεδριάσεων. Την Πέμπτη η απόφαση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PBoC) να προχωρήσει σε νέα υποτίμηση του γουάν, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς, οδήγησε ξανά τους δείκτες στο -7%, ενεργοποιώντας έτσι τον μηχανισμό διακοπής των συναλλαγών, περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Πάντως, την Παρασκευή οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας προχώρησαν στην αναστολή του μηχανισμού διακοπής των συναλλαγών και αυτό οδήγησε σε ανάκαμψη των κινεζικών δεικτών, αν και αυτοί εξικολουθούν να οδεύούν προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Την Πέμπτη, η ανησυχία που επικράτησε μεταδόθηκε στις παγκόσμιες αγορές, με πολλούς επενδυτές και αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, όμοια με εκείνη του 2008. Την Πέμπτη οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές και οι ευρωαγορές κατέγραψαν πτώση άνω του 2%.

Η αδυναμία σταθεροποίησης της κινεζικής αγοράς βρίσκει αιτίες στο συναλλαγματικό τοπίο, στο οποίο προκαλούνται τριγμοί από την συνεχή υποτίμηση του γουάν σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του δολαρίου από τη Fed. Η φυγή κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε δολάριο στις αγορές της περιφέρειας τα τελευταία χρόνια της συνεχόμενης ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ οδηγούν τώρα σε αναταραχές τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου με τα νομίσματα των χωρών αυτών, ακόμα και τα ισχυρά όπως το γουάν.Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη οδηγεί σε φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, "εξαφανίζοντας" μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια.

Σε χαμηλό 11ετίας το πετρέλαιο

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την συνεχιζόμενη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου, δημιουργώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και όχι κάτι το παροδικό, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Την Πέμπτη, ο "μαύρος χρυσός" κατέγραψε απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις τιμές του να βρίσκονται ήδη σε χαμηλά 11ετίας.

Στη Νέα Υόρκη, το αργό τύπου WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, σημείωσε πτώση 70 σεντς ή 2,1% και διαμορφώθηκε στα 33,27 δολάρια το βαρέλι και πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2004.

Το Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, στο ICE του Λονδίνου, υποχώρησε κατά 48 σεντς ή 1,4%, στα 33,75 δολάρια το βαρέλι, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2004.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές εξετάζουν την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να αγγίζουν το 2016 τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Την πορεία της τιμής του πετρελαίου, αλλά και των αγορών γενικότερα, επιδεινώνουν άλλωστε και μια σειρά γεωπολιτικών ζητημάτων, όπως φάνηκε από την πτώση των μετοχών που προκάλεσε πρόσφατα η ένταση που προέκυψε στις σχέσεις Σ. Αραβίας και Ιράν, αλλά και η ανακοίνωση της Β. Κορέας ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή.

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 11:05 - 08 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.