ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Το πολιτικό ρίσκο «απειλεί» την Ευρωζώνη

12:10 - 08 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Goldman Sachs: Το πολιτικό ρίσκο «απειλεί» την Ευρωζώνη
Τα εξωτερικά σοκ αποτελούν τον μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, ενώ το πολιτικό ρίσκο απειλεί την ανάκαμψη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Όπως σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη στις πολιτικές εξελίξεις, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης. Παράλληλα η προσφυγική κρίση απειλεί την ισορροπία της νομισματικής ένωσης.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να περάσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. 


Στην Ισπανία, το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις εθνικές εκλογές αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016.


Το αν θα επιτραπεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αποτελεί σημείο «κλειδί» για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 


Στη Γαλλία, η μεγάλη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Marine Lepen καταδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το μεταναστευτικό. 


Στη Γερμανία, η ανοικτή πολιτική της καγκελαρίου Merkel έναντι των προσφύγων, έχει προκαλέσει έντονη κριτική, τόσο στους κόλπους του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όσο και στην κοινή γνώμη.Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη, η δημοφιλία της Merkel έχει υποχωρήσει. 


Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το 2016 θα είναι κρίσιμο και για τη Βρετανία, η οποία θα διενεργήσει δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2017 για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ωστόσο ο δρόμος προς αυτή την εξέλιξη θα είναι στρωμένος με αγκάθια. 


Συμπερασματικά, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το πολιτικό ρίσκο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 08 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.