ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θατσερική επανάσταση» στη Σαουδική Αραβία;

13:17 - 08 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
«Θατσερική επανάσταση» στη Σαουδική Αραβία;
Η Σαουδική Αραβία, μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες στον πλανήτη, η οποίας διατηρεί τον πατριαρχικό χαρακτήρα του μακρινού παρελθόντος βρίσκεται ξαφνικά σε μια εγρήγορση, διαπιστώνει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η χώρα την τελευταία εβδομάδα έχει κάνει περισσότερα απ' όσα έχει κάνει σε διάστημα δεκαετιών.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, από την αρχή του έτους, εκτέλεσε δεκάδες μαχητές, έκοψε τους δεσμούς της με το Ιράν και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους, η οποία πιθανόν θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού "γίγαντα" Saudi Aramco, μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών του κόσμου.

Αυτή η πληθώρα πρωτοβουλιών μέσα σε λίγες ημέρες, η οποία είναι αποτέλεσμα της διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου, φαίνεται πως αποτελεί σε μεγάλο βαθμό έργο του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του 30άρη, γιου του βασιλιά Σαλμάν. Και ένω η φιλοδοξία του να εκσυγχρονίσει το κράτος έχει δεχτεί επαίνους, κάποιοι ανησυχούν ότι οι κινήσεις του είναι απερίσκεπες.

Ο πρίγκιπας προχώρησε σε μια ανακοίνωση-βόμβα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, δηλώνοντας ότι μια αρχική δημόσια προσφορά για τη Saudi Aramco πιθανόν να αποτελέσει μέρος των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του βασιλείου. Η απόφαση θα ληφθεί κατά τους επόμενους μήνες, είπε.

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε τα σχέδια του ως μια «θατσερική επανάσταση», παρόμοια με την αναμόρφωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 1980, και ανέφερε ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να κληθούν να διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία, την εκπαίδευση και τις αμυντικές βιομηχανίες. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι κρατική γη θα πωληθεί και ότι θα εισαχθούν φόροι επί των πωλήσεων στα κρατικά αγαθά.

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, η πίεση για αλλαγές έχει τις ρίζες της στο δημοσιονομικό έλλειμα που άγγιξε το 15% της οικονομικής παραγωγής το περασμένο έτος, υπό το βάρος της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η χώρα έχει "βάλει χέρι" στα αποθεματικά της για να καλύψει το έλλειμμα, με αυτά να μειώνονται για 10 συνεχόμενους μήνες μέχρι τον Νοέμβριο με πρωτοφανή ρυθμό.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει, μάλιστα, να αναρωτιούνται εάν οι Σαουδάραβες θα υποχρεωθούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους ή να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική στον OPEC, όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:20 - 08 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.