ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευκαιρίες και «γκρίζες ζώνες» στο ευρωπαϊκό real estate το 2016

13:40 - 08 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Ευκαιρίες και «γκρίζες ζώνες» στο ευρωπαϊκό real estate το 2016
Λίγο πιο δύσκολο να πουληθούν τη φετινή χρονιά θα είναι τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη εξαιτίας των ανησυχιών για τις υψηλές τιμές και τη μείωση της ζήτησης από επενδυτές που προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Η αξία των πωλήσεων εμπορικών ακινήτων κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λίγο διαφορετική το 2016, μετά από μια τριετία στην οποία αυξήθηκε κατά πάνω από 20%, αναφέρει σε έκθεσή της η Knight Frank LLP. Ο όγκος των deals ανήλθε για το 2015 σε περίπου 235 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία προσωρινών εκτιμήσεων, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 260 δισ. ευρώ το οποίο καταγράφηκε το 2007.

"Παρά το γεγονός ότι η περίπτωση των ευρωπαϊκών ακινήτων παραμένει ισχυρή, υπάρχουν αντιξοότητες που μπορεί να χτυπήσουν την αγορά επενδύσεων και να χάσει λίγο από την πρόσφατη δυναμική της" δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής της έρευνας της Knight Frank, Matthew Colbourne.

Οι πιθανοί κίνδυνοι, όπως λένε οι ίδιοι, περιλαμβάνουν τη μείωση της ζήτησης από Ασιάτες επενδυτές καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας παραμένει αδύναμη, καθώς και από επενδυτές της Μέσης Ανατολής αφού οι κινήσεις τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον ένα ακόμη "αγκάθι" για την πορεία της αγοράς των ευρωπαϊκών ακινήτων είναι τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και οι ανησυχίες των επενδυτών ότι οι τιμές έχουν ανέβει πάρα πολύ.

Η ζήτηση για ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των γραφείων, των αποθηκών και των ξενοδοχείων, έχει ραγδαία αύξηση καθώς οι επενδυτές αναζητούν αξιόπιστα εισοδήματα από ενοίκια που "χτυπούν" τις αποδόσεις των ομολόγων.

Την ώρα που οι αυξανόμενες τιμές έχουν ωθήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις των ακινήτων, σε ορισμένες πόλεις έχουν σημειωθεί χαμηλά δυο δεκαετιών, το real estate βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προτίμησης των επενδυτών σε σχέση με τα ομόλογα.

Για παράδειγμα ένα καλά συντηρημένο, πλήρως εκμισθωμένο κτίριο γραφείων στο City του Λονδίνου δίνει απόδοση 4% σε σχέση με τον δείκτη του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που δίνει περίπου απόδοση 1,8%.

Σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι ορισμένοι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί διότι οι τιμές στην αγορά βρίσκονται κοντά σε υψηλά 20 ετών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.