ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες το 2015 για τα hedge funds

12:36 - 13 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Απώλειες το 2015 για τα hedge funds
Αντιμέτωποι με τις πρώτες ετήσιες απώλειές τους φαίνεται πως έρχονται ορισμένοι μεγάλοι hedge fund managers, καθώς το 2015 αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δει το Reuters, μεγάλα funds που διαχειρίζονται οι King Street Capital Management, CQS, Pine River Capital Management, Metacapital Management, DW Partners και Libremax Capital, είναι μεταξύ αυτών που έχασαν χρήματα για πρώτη φορά το 2015.

Η «άτακτη υποχώρηση» στα junk bonds ενεργειακών εταιρειών, τα λάθος «στοιχήματα» σε μετοχές εταιρειών και οι λανθασμένες μακροοικονομικές προβλέψεις είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έκαναν το 2015 τη χειρότερη χρονιά για τα hedge funds από το 2011, με αρκετούς «παίκτες» μάλιστα να αναγκάζονται να κλείσουν και να επιστρέψουν χρήματα στους επενδυτές.

Το μέσο hedge fund, όπως το «μετρά» ο δείκτης Absolute Return Composite Index, εκτιμάται ότι έχασε 0,09% το 2015, έναντι κέρδους 1,4% που είχε ο δείκτης S&P 500.

Για παράδειγμα, τα funds της DW Catalyst, του David Warren, κατέγραψαν πτώση σχεδόν 8% το 2015 (μέχρι τον Νοέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δει το Reuters. Πρόκειται για την πρώτη αρνητική χρονιά από τότε που δημιουργήθηκαν τα funds, τον Μάιο του 2008.

Σε έκθεση που είχε στείλει στους πελάτες της τον Οκτώβριο, η εταιρεία είχε αποδώσει την ευθύνη για την πτώση στις επενδύσεις που έγιναν πολύ νωρίς στα ομόλογα junk εταιρειών ενέργειας και εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές πολλών εξ αυτών κατέγραψαν πτώση το γ' τρίμηνο.

Στο 1,68% εκτιμάται η πτώση της King Street Capital LP fund το 2015. Πηγή που γνωρίζει το θέμα αποδίδει την πτώση αυτή σε ένα μεγάλο μερίδιο που κατείχε το fund στην χρεοκοπημένη εταιρεία κοινής ωφέλειας του Τέξας Energy Future Holdings Corp.

Το Fixed Income Fund της Pine River υποχώρησε κατά 2,5%, λόγω επένδυσης σε εταιρικά junk bonds.

Απώλειες υπέστησαν όμως και funds που στοιχηματίζουν σε άλλου είδους χρέη. Το βασικό fund του Deepak Narula, το Metacapital, που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε στεγαστικά δάνεια, κατέγραψε πτώση περίπου 1,5% από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2015, ενώ οι Libremax και CQSυπέστησαν απώλειες για πρώτη φορά στα funds που επικεντρώνονται στην δομημένα πιστωτικά προϊόντα, κατά 0,4% η πρώτη και κατά 2,26% η δεύτερη. Πάντως, ο επικεφαλής της CQS, Michael Hintze, παραμένει αισιόδοξος, θεωρώντας πως «τα θεμελιώδη τόσο για τα αμερικανικά όσο και για τα ευρωπαϊκά asset backed securities παραμένουν ισχυρά, και η σχετική αξία γίνεται όλο και πιο ελκυστική".

Απώλειες για πρώτη φορά κατέγραψε και το Ratan Capital, λόγω «κακών» στοιχημάτων στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλειες 19% για το σύνολο της χρήσης.

Σε κλείσιμο οδηγήθηκε το LionEye, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009. Μέχρι τα μέσα του 2015, εμφάνιζαν μέση ετήσια απόδοση 7%, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να αγγίζουν έως και τα 1,5 δις. δολάρια, ωστόσο ατυχή στοιχήματα στην εταιρεία ενδυμάτων Men's Wearhouse και στην εταιρεία προϊόντων υγείας και ευεξίας GNC Holdings, οδήγησαν σε απώλειες 19%, με αποτέλεσμα οι ιδρυτές του fund να αποφασίσουν να κλείσουν την εταιρεία στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 13 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.