ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Αφήστε «ήσυχο» το διαδίκτυο

15:13 - 13 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Αφήστε «ήσυχο» το διαδίκτυο
Υπέρ της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου τάσσεται, με σημερινή της απόφαση, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμού.

Απευθυνόμενη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η Επιτροπή, τις θέτει ενώπιον των ευθυνών τους και τις καλεί να «αφήσουν ήσυχο» από παρεμβάσεις το διαδίκτυο, προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, η ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες και να προστατευθεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, εντός του διαδικτύου.

Στην «βίβλο οδηγιών» που εξέδωσε, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνει ότι, η κυκλοφορία απόψεων και ιδεών στο Ιντερνετ, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο αποστολέας ή ο παραλήπτης των μηνυμάτων και το περιεχόμενο τους.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει έλεγχος του διαδικτύου για θεμιτούς σκοπούς (π.χ έλεγχος της τρομοκρατίας) αλλά τονίζει ότι, η γενίκευση ενός τέτοιου ελέγχου «μπορεί επίσης να οδηγήσει στον αποκλεισμό, στις διακρίσεις ή στην ιεράρχηση των συγκεκριμένων τύπων περιεχομένου, εφαρμογών ή παρεχόμενων υπηρεσιών».

Τα μέτρα που, κατά καιρούς, λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, για τον περιορισμό της διακίνησης απόψεων και ιδεών στο διαδίκτυο, θα πρέπει να είναι προσωρινά και να συνοδεύονται από αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλων ρυθμιστικών αρχών, τονίζεται με έμφαση στην «Βίβλο Οδηγιών» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

...και καταλήγει:

«Κάθε πρακτική διαχείρισης της κυκλοφορίας που επιτρέπει την αξιολόγηση του περιεχομένου των επικοινωνιών αποτελεί προσβολή του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και θα πρέπει να είναι πλήρως σύμφωνη με το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την εθνική νομοθεσία, και πρέπει να επανεξετάζεται από τις αρχές.»

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.