ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιμέτωπη με τις 4.600 η Σοφοκλέους

19:15 - 05 Ιαν 2007 | Ειδήσεις
Μάλλον αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η άνοδος της Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς η αισιοδοξία ήταν διάχυτη κατά τις τελευταίες ημέρες του 2006 και παρέπεμπε σε στάση αναμονής ενόψει της νέας χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Μ. Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Η χρηματιστηριακή χρονιά ξεκίνησε με τέσσερις θετικές συνεδριάσεις και συνολικά κέρδη 3,24%, με τα blue chips να βρίσκονται στο επίκεντρο των τάσεων αλλά και πολλές εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να εμφανίζουν αξιόλογη δραστηριότητα.

Η ανοδική εικόνα των βασικών μετοχών που προσδιορίζουν την σύνθεση του Γ. δείκτη οφείλεται και στο παράλληλο ανοδικό ρεύμα των ξένων αγορών οι οποίες είχαν μικρότερης εμβέλειας ανοδικό ξεκίνημα έχοντας όμως κινηθεί επιθετικότερα κατά τις τελευταίες ημέρες της περυσινής χρονιάς.

Ο ΟΤΕ ανέλαβε να διαφοροποιήσει αυτή την εικόνα ενόψει των διαδικασιών έναρξης πώλησης μειοψηφικού πακέτου που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, μια κίνηση που η αγορά θεώρησε αποφασιστικό δείγμα γραφής για το μέλλον και των επόμενων αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα οι επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια από την πλευρά των τραπεζών έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα αναφορικά με τις μελλοντικές εισροές νέων εσόδων ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση επιχειρηματικών deals σε πολλούς κλάδους τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής, αίσθηση η οποία τεκμαίρεται περισσότερο από την «αναίτια» ανοδική κίνησητίτλων που στο παρελθόν είχαν διαψεύσει ανάλογα ενδεχόμενα.

Όλα αυτά αποτελούν καλούς οιωνούς για την αγορά καθώς πολλές αποτιμήσεις είναι απαιτητικές, οι κερδοφορίες ενσωματωμένες σε μεγάλο βαθμό και μόνο η αλλαγή στην επιχειρηματική δομή ή την ιδιοκτησία της θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα αξία στο εσωτερικό των εταιριών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 80 μηνών και μπροστά του βρίσκεται η ισχυρή ζώνη αντίστασης των 4.620 – 4.640 μονάδων όπου εκτιμάται ότι η προσφορά θα είναι σημαντική και θα απαιτήσει συναλλακτικούς όγκους κοντά στα 400 εκ. ευρώ. Η ταχύτητα της ανόδου και ο βαθμός υπερτίμησης της αγοράς στους τεχνικούς ταλαντωτές δημιουργεί κάποια ανασφάλεια ως προς το ενδεχόμενο διόρθωσης ενώ το ηπιότερο σενάριο θέλει την αγορά να συσσωρεύει λίγο πριν την διάσπαση των 4.600 μονάδων.

Σε ότι αφορά τις μετοχές η Εθνική τράπεζα δείχνει ικανή να αναλάβει τα ηνία της αγοράς και ως εκ τούτου πολλά θα κριθούν από την δυνατότητα υπέρβασης των αντιστάσεων στις οποίες ήδη έχει φθάσει η τιμή της μετοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.