ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών

10:46 - 16 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών
Ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και κομάντο τζιχαντιστών σημειώνονται στην καφετέρια-εστιατόριο Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο Splendid όπου σημειώθηκε χθες βράδυ επίθεση, στην Μπουρκίνα Φάσο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, χάρη στην οποία έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής 126 όμηροι.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της αφρικανικής χώρας ενώ αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις συνδράμουν τις αρχές της χώρας στις προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διαρκεια της επιχείρησης, σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές, όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν Άραβα και δύο μαύρους Αφρικανούς.

Ασθενοφόρα και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή απόσταση από το σημείο της επιχείρησης.

Οι ανταλλαγές πυρών που συνοδεύονται από μικρές εκρήξεις δίνουν την εντύπωση ότι οι δράστες της επίθεσης κάποια στιγμή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που κατέλαβε το ξενοδοχείο Splendid και η άλλη που επιτέθηκε στο Cappuccino.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, αρκετοί πολίτες μπόρεσαν να φύγουν από το Splendid από τις πλαϊνές πόρτες.

Γαλλικές ειδικές δυνάμεις σταθμεύουν στα προάστια του Ουαγκαντούγκου στο πλαίσιο της αποστολής για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Σαχέλ. Η Ουάσινγκτον διαθέτει επίσης 75 στρατιώτες στη χώρα και ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση αυτή.

Το ξενοδοχείο Splendid διαθέτει 147 δωμάτια και η πελατεία του είναι κυρίως δυτικοί πολίτες και προσωπικό των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Έλεγχοι ασφαλείας υπήρχαν στην είσοδο αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εισβολή των δραστών γύρω στις 19.45 τοπική ώρα χθες, όταν ξέσπασαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις.

Στόχος των δραστών ήταν και το παρακείμενο εστιατόριο-καφετέρια Cappuccino, η πελατεία του οποίου είναι επίσης δυτικοί πολίτες. Η επίθεση εκεί είχε "αρκετούς νεκρούς", όπως ανέφερε εργαζόμενος.

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ουαγκαντούγκου ανέφερε έναν πρώτο συνολικό απολογισμό τουλάχιστον "20 νεκρών". Επικαλέστηκε τη μαρτυρία γυναίκας που μεταφέρθηκε τραυματισμένη εκεί και είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς "περισσότεροι είναι οι λευκοί από τους μαύρους".

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Η πρεσβεία της Γαλλίας μίλησε πολύ γρήγορα για "τρομοκρατική επίθεση" και καθιέρωσε τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για τη γαλλική κοινότητα. Η πτήση της Air France Παρίσι-Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία προς τον γειτονικό Νίγηρα. Η Μπουρκίνα Φάσο είναι "σημείο μόνιμης υποστήριξης" της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 16 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.