ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNBC: Η Κίνα θα ταρακουνήσει τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα

17:04 - 16 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
CNBC: Η Κίνα θα ταρακουνήσει τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει δημοσίευμα του CNBC, το οποίο προβλέπει ότι οι παγκόσμιες αγορές θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα αντιμέτωπες με ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώσει η Κίνα θα δείξουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα παρουσιάσει τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από την αρχή της οικονομικής κρίσης, παρά τα επιθετικά μέτρα που έχει λάβει η κεντρική τράπεζα της χώρας, για να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις- μια προοπτική που προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές, οι οποίοι με την σειρά τους αναμένουν μια τεράστια, πτωτική, διόρθωση στην κινεζική οικονομία.

 

Τα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας για το τελευταίο τρίμηνο- τα οποία θα αφορούν το ΑΕΠ, την βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις λιανικής- αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη.

 

Σύμφωνα με τον Wasif Latif, διαχειριστή κεφαλαίων της USAA Investments, η ανακοίνωση των στοιχείων θα επιβεβαιώσουν ή όχι, ότι η κινεζική οικονομία βιώνει μια πολύ άσχημη επιβράδυνση.

 

Η Κίνα δημιουργεί ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές, καθώς το χρηματιστήριο στην Σαγκάη μέσα σε ένα χρόνο υποχώρησε κατά 18%, ενώ βρίσκεται 40% χαμηλότερα από τα υψηλά του, του Ιουνίου του 2014.

 

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Barclays, η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας αναταραχής, καθώς επηρεάζει την αγορά συναλλάγματος, τα εμπορεύματα και την μεταβλητότητα της οικονομίας. Επίσης θεωρούν ότι η απρόβλεπτες αντιδράσεις του Πεκίνου, επιβαρύνουν την κατάσταση.

 

Όπως αναφέρει το δίκτυο, ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της κινεζικής κεντρική τράπεζας και πως θα διαχειριστεί την νομισματική πολιτική της, με βάση τα νέα στοιχεία, καθώς και ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης- ποιοι θα είναι οι νέοι τρόποι επέμβασης, στην περίπτωση που συνεχίσει η πτώση των μετοχών στην εγχώρια αγορά.

 

Ένα άλλο σημείο που προβληματίζει τις αγορές, είναι η έλλειψη διαφάνειας στην διοίκηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κίνας.

 

Επενδυτές με τους οποίους επικοινώνησε το CNBC, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που τα στοιχεία δείξουν επιβράδυνση της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα (PBC), θα πιεστεί να προβεί σε μια εσωτερική υποτίμηση του γουάν- κάτι που θα αυξήσει το spread ανάμεσα στο νόμισμα που θα κυκλοφορεί στο εσωτερικό της χώρας με αυτό που διακινείται εκτός αυτής. Όμως σύμφωνα με την Societe Generale, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε προβλήματα στις μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.