ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν

11:29 - 17 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν
Σε πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχώρησε η διεθνής κοινότητα, όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.


Σε άρση των σχετικών κυρώσεων προχώρησαν και οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.


Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».


Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στα πλαίσια αυτά, όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανό υπουργείο.

 

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.


Ροχανί: Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη

 

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το Σάββατο το ιρανικό έθνος μετά από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης.

 

«Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη», ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Ροχανί.


Μπαν Κι Μουν: Χαιρετίζει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τεχεράνη

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιένη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

 

«Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο Μπαν.

 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε χθες το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

 

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα «η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

 

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησε, όπως προβλεπόταν, στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

 

Ο Μπαν δήλωσε αισιόδοξος από την άρση των κυρώσεων.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

 

Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει επίσης την απελευθέρωση χθες από την Τεχεράνη πέντε Αμερικανών, μεταξύ τους ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.

 

Νετανιάχου: Η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει το στόχο για πυρηνικά

 

Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

«Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει», τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

 

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– στην οποία κατέληξε πέρσι η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε χθες σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.


Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων

 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

 

«Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν.

 

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Τεχεράνη "πιθανότατα" θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

 

Και η Βρετανία χαιρετίζει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλωσόρισε το Σάββατο την έναρξη ισχύος της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις (Ομάδα 5+1) για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που άνοιξε ταυτόχρονα τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη μετά από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

 

«Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή», σημείωσε ο Χάμοντ με ανακοίνωση του.

 

«Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Το μέλλον είναι όσο σημαντικό, όσο το σημείο ορόσημο που κατορθώσαμε να φθάσουμε σήμερα», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

 

Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

 

Τέσσερις Αμερικανοί υπήκοοι, που απελευθερώθηκαν από τις ιρανικές αρχές στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, δεν έχουν φύγει ακόμη από το Ιράν, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των διοικητικών αρχών, αλλά ένας πέμπτος κρατούμενος, ο φοιτητής Μάθιου Τρέβιτικ έχει φύγει από τη χώρα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

 

Ο αξιωματούχος τόνισε σε δημοσιογράφους πως η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους Ιρανούς υπηκόους, που τους απονεμήθηκε χάρη ή επιείκεια για μη βίαια εγκλήματα από τις αμερικανικές αρχές, έπειτα από την έξοδο των Αμερικανών υπηκόων από το Ιράν.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προχώρησαν για πρώτη φορά σε ανταλλαγή κρατουμένων, με την Τεχεράνη να απελευθερώνει τέσσερις Αμερικανο-ιρανούς και την Ουάσινγκτον να απονέμει χάρη σε επτά Ιρανούς, οι έξι από τους οποίους έχουν και την αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι 14 Ιρανοί είδαν τις διώξεις που τους έχουν ασκηθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη να σταματούν.

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε έναν νέο "χαρακτηρισμό" κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων που προχώρησε η Τεχεράνη, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί την χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Ουάσιγκτον για να προβεί σε αυτή τη κίνηση.

 

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η Τεχεράνη, ως αποτέλεσμα της άρσης των διεθνών κυρώσεων, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία - αξίας σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα εκτιμούμενα 100 δισεκατομμύρια δολάρια - που βρίσκονται σε ξένες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.