ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Berenberg: Αχρείαστος ο πανικός για Κίνα και αργό

15:52 - 18 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Berenberg: Αχρείαστος ο πανικός για Κίνα και αργό
Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, οι αναμνήσεις από την οικονομική καταστροφή είναι ακόμα νωπές. Σε περιόδους αστάθειας, πολλοί από τους "τρομαγμένους" επενδυτές "πρώτα πουλάνε και μετά ρωτάνε".

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα Berenberg, οι κινήσεις αυτές των επενδυτών δεν είναι καινούριες: "Το έχουμε δει αυτό στην κρίση του ευρώ. Ως οικονομολόγοι πρέπει να εκτιμήσουμε κατά πόσο οι αντιδράσεις των επενδυτών έχουν λογική" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση της Berenberg ενώ η επενδυτική τράπεζα εξηγεί τους κυριότερους λόγους για την κρίση στις αγορές.

Τα προβλήματα στην Κίνα 

Η αναγκαία μετάβαση της Κίνας από την απλή βιομηχανική οικονομία προς μία καθαρότερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών έχει αποβεί ανώμαλη.  Η Κίνα "το έχει παρακάνει" στην προσπάθειά της να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και να κάνει την κατανάλωση το νέο μοχλό ανάπτυξης του ΑΕΠ της. Εκτός από τη ραγδαία αύξηση του μισθολογικού κόστους, η Κίνα επέτρεψε στη συναλλαγματική ισοτιμία να παραμείνει για αρκετό καιρό υπό την πίεση του δολαρίου, καθιστώντας την κινεζική βιομηχανία μη ανταγωνιστική. Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και η ύφεση σε κάποιες αναδυόμενες αγορές μπορεί να κοστίσει 0,5% στο ΑΕΠ ορισμένων χωρών. Αλλά αυτό ήταν γνωστό ήδη πέρυσι. Εν μέσω της έντονης εγχώριας ζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο, αυτό μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ περίπου στο 2,5% αντί 3% και στο 1,5% αντί 2% της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα αντί ανάπτυξης.

Το φτηνό πετρέλαιο 

Για τον κόσμο η υπερπροσφορά πετρελαίου είναι μια ευλογία. Αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Οι παραγωγοί πετρελαίου μπορούν να περιορίσουν τις επενδύσεις γρηγορότερα από ό,τι οι προσεκτικοί καταναλωτές θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους. Οι αγορές θα πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι οι επενδυτές όπως και όλοι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις διεθνείς περιστασιακές όπως το άγχος και οι φόβοι σε έναν κόσμο αβεβαιότητας.

Συστημικοί κίνδυνοι
Η κρίση στη "μικροσκοπική" Ελλάδα προκάλεσε ήπια ύφεση στην ευρωζώνη. Τα λάθη στις δημοσιονομικές πολιτικές και η ευπάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα επιτρέπουν στην κρίση να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, μετατρέποντας μικρά επεισόδια σε μεγάλες κρίσεις. "Όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι" επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας που επισημαίνει ότι όσο οι αγορές ανησυχούν για μία κρίση στο πεδίο που κινούνται, δημιουργούν μία ακόμη μεγαλύτερη με το να προχωρούν σε υπερβολικά προσεκτικές κινήσεις και μικρές ή μηδενικές τοποθετήσεις και πωλήσεις.

Ένας φαύλος κύκλος;
Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Το sell off στις αγορές παγκοσμίως μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο ρευστοποιήσεων. Ο κίνδυνος φαίνεται όλο και πιο επίκαιρος με βάση τις κινήσεις των αναλυτών τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να προετοιμαστούμε για ορισμένους σοβαρούς κινδύνους το 2016, καταλήγει η Berenberg. Προέρχονται κυρίως από την πολιτική σφαίρα. Ένα πιθανό Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό σοκ, για να αναφέρουμε έναν προφανή πολιτικό κίνδυνο. Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι η Κίνα ή η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μεγάλη κρίση και όχι απλώς μια προσωρινή αναστάτωση στον ανεπτυγμένο κόσμο φαίνονται υπερβολικές.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 18 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.