ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Σταθεροποιούνται τα θεμελιώδη των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης

15:02 - 19 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Σταθεροποιούνται τα θεμελιώδη των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης
Συνεχίζουν να σταθεροποιούνται τα θεμελιώδη των τραπεζών της νότιας Ευρώπης, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, στη νότια Ευρώπη 44 τράπεζες έχουν σταθερό outlook, 11 έχουν θετικό και μόνο μία αρνητικό, ενώ οι τράπεζες με τα θετικά outlooks βρίσκονται κυρίως στην Ισπανία, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές προοπτικές τους, λόγω του βελτιωμένου λειτουργικού περιβάλλοντος στη χώρα.

 

Η Fitch αναμένει μέτρια ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για τις χώρες της περιοχής το 2016, με εξαίρεση την Ελλάδα.

 

Η Fitch εκτιμά πως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα παραμείνει πιο αδύναμη στις τράπεζες του νότου σε σχέση με αυτές της Βόρειας Ευρώπης για το προβλέψιμο μέλλον, λόγω των «κόκκινων» δανείων.

 

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά επίσης πως μια βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα θα στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών, όμως θα είναι δύσκολο για τις περισσότερες τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

 

Επίσης, θεωρεί πως τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών θα ωφεληθούν από την μειωμένη εξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

 

Σύμφωνα με την Fitch, υπάρχει προοπτική συνενώσεων στις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.