ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Ακυβέρνητο καράβι η Ε.Ε.

14:02 - 20 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και η αδυναμία της ΕΕ και των κρατών-μελών της να επεξεργαστεί κοινές λύσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν έχουν θέσει εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε άρθρο με τίτλο «ΕΕ: Καράβι χωρίς καπετάνιο» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι «μισός χρόνος προσφυγικής κρίσης ήταν αρκετός για να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο θεμελιώδη κεκτημένα της ΕΕ: την ελευθερία μετακίνησης και τη δίχως σύνορα διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά».

Όπως επισημαίνει η γερμανίδα αρθρογράφος, μπορεί κανείς να βρει υπαιτίους για αυτήν την κατάσταση σε όλη την ΕΕ. «Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι τρία δισ. ευρώ για καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία παραείναι πολλά. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είτε δεν είναι ικανός είτε δεν είναι πρόθυμος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς την Τουρκία και να μεριμνήσει εκεί για τη δημιουργία σωστών κέντρων υποδοχής. Και στο Βερολίνο οι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εστιάζουν στις εκλογές σε τρία τοπικά κοινοβούλια τον Μάρτιο, χάνοντας έτσι εντελώς την Ευρώπη από το οπτικό τους πεδίο».

Η γερμανική εφημερίδα ασκεί σφοδρή κριτική στην ΕΕ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι καθήκον του είναι να διαμεσολαβεί και να επιχειρεί να επιτύχει συμβιβασμούς μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Όπως τονίζει η αρθρογράφος, «στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου ο Τουσκ πρέπει επιτέλους να δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί και να εκπληρώσει το καθήκον του αξιώματός του στις Βρυξέλλες».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.