ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Ρίγη ανησυχίας από τη ραγδαία πτώση του τραπεζικού τομέα

11:33 - 21 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Ιταλία: Ρίγη ανησυχίας από τη ραγδαία πτώση του τραπεζικού τομέα
Οι ισχυρές αναταράξεις που έχουν σημειωθεί στον τραπεζικό τομέα της γειτονικής χώρας προκαλούν ανησυχίες στην κυβέρνηση Ρέντσι. Όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη ραγδαία πτώση που έχει σημειώσει ο κλάδος από τις αρχές του έτους, ήτοι 24%, ωστόσο, φέρεται να συμπλήρωσε ότι ο κλάδος παραμένει ισχυρός.

Την ίδια ώρα πάντως, ο επικεφαλής επενδύσεων της Unicredit, θεωρεί ότι το sell off στις τραπεζικές μετοχές έχει κλείσει τον κύκλο του.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει από τις αρχές του χρόνου 24 ποσοστιαίες μονάδες με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στα κόκκινα δάνεια, αλλά και εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη στις χρηματαγορές.

Ήταν η περίπτωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας που αποδείχθηκε και η πλέον ευάλωτη από τις μεγαλύτερες τράπεζες, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών. Η εν λόγω τράπεζα είδε να εξαφανίζεται το 59% της αγοραίας αξίας της από τα τέλη του 2015.

«Είμαστε σε εγρήγορση και ανησυχούμε για τις εντάσεις στον τραπεζικό τομέα, αν και θα μπορούσε ακόμη και να αποτελεί μια ευκαιρία,», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ρέντσι στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτό που φοβούνται μερικοί επενδυτές... Τα τρέχοντα γεγονότα θα διευκολύνουν τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές».

Την ίδια ώρα, ο Τζιάννι Πάπα, επικεφαλής της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της UniCredit, ανέφερε ότι η πρόσφατη πτώση στις ιταλικές τραπεζικές μετοχές είναι ένα σημάδι πανικού που οδήγησε στο ξεπούλημα και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν για τα κόκκινα δάνεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.