ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για την Πορτογαλία

12:35 - 21 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για την Πορτογαλία
Καθώς τα κρατικά του ευρωπαϊκού νότου δέχονται πιέσεις, αρχίζει να μοιάζει λες και το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν υπήρξε ποτέ για την Πορτογαλία, αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές των πορτογαλικών ομολόγων υποχωρούν μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου που οδήγησαν σε εβδομάδες πολιτικής αστάθειας και τις υποσχέσεις της μειοψηφικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης για χαλάρωση της λιτότητας. Ενώ, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων έχουν σκαρφαλώσει περισσότερο από 60 μονάδες βάσης από τότε, στο 2,93%. Βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing - QE), τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Ενώ η υποχώρηση των υψηλότερης απόδοσης κρατικών ομολόγων στα πιο επικίνδυνα τμήματα της ευρωζώνης έχουν δείξει αυτή την εβδομάδα τα όρια της επίδρασης της ΕΚΤ, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες από τις 19 του νομισματικού μπλοκ, που έχουν χάσει χρήματα επενδυτών κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες, μεταδίδει το Bloomberg

"Για να κρατήσουν οι επενδυτές τους πορτογαλικούς τίτλους χρειάζεται να δουν οτι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας" αναφέρει ο Ciaran O’Hagan, στρατηγικός αναλυτής στην Societe Generale. "Το QE της ΕΚΤ έχει αντίκτυπο. Είναι μια βρύση που συνεχώς ρέει, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει ένα τσουνάμι".

Η βασική ανησυχία αναφορικά με την Πορτογαλία είναι το εάν η κυβέρνηση αλλάζει πλεύση, καθώς ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας που κέρδισαν την εύνοια των επενδυτών. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Antonio Costa ορκίστηκε στο τέλος του Νοεμβρίου και αναμένεται να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, αυτή την εβδομάδα. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αντιστροφή των περικοπών των μισθών στο δημόσιο τομέα και την ενίσχυση των οικογενειακών εισοδημάτων. Πρόκειται για πολιτικές που χρειάζεται η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την υποστήριξη από τους κομμουνιστές και την Αριστερά για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η πορτογαλική κυβέρνηση αύξησε ήδη τον κατώτατο μισθό και σκοπεύει να επαναφέρει τέσσερις αργίες και να μειώσει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στις 35, εγκαταλείποντας κάποια μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του 3ετούς προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώθηκε το 2014. 

Η χώρα προσέλκυσε ξένους επενδυτές σε μία δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ μέσω τραπεζών, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών  Mario Centeno δήλωσε ότι η διατήρηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα είναι ζωτικής σημασίας και θα αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο 18% κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει οτι εξακολουθεί να μπορεί να διατηρήσει το έλλειμμα εντός του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι 3% του ΑΕΠ, έως το 2019 καθώς η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί τον όγκο του χρέους της που ανέρχεται στα 223 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι επενδυτές χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα, μετά τις ζημιές που αναγκάστηκαν να υποστούν ορισμένοι από τους ομολογιούχους της χρεοκοπημένης τράπεζας Banco Espirito Santo. Ο Antonio Costa είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη μεταχείριση που είχαν αυτοί οι επενδυτές από την κεντρική τράπεζα. 

Το spread μεταξύ των αποδόσεων των 10 ετών πορτογαλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, διευρύνθηκε τη Δευτέρα φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Η "ψαλίδα" έχει ανοίξει ταχύτερα από ότι στην Ισπανία, η οποία διανύει τη δική της μετεκλογική αναταραχή και την Ιρλανδία, όπου οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση στις αρχές του Φεβρουαρίου.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.