ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Πολύ κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

18:10 - 22 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Ισπανία: Πολύ κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Ο αρχηγός των Ισπανών σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σχηματιστεί μία κυβέρνηση "προοδευτικών δυνάμεων" στην Ισπανία, όταν και εφόσον ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αποτύχει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο ότι αποτελεί υποχρέωση του Ραχόι να προσπαθήσει πρώτος να κερδίσει μια πλειοψηφία και ότι το σοσιαλιστικό κόμμα θα ψηφίσει εναντίον του, αποκλείοντας έτσι και πάλι το ενδεχόμενο να σχηματισθεί ένας γερμανικού τύπου "μεγάλος συνασπισμός".

 

"Θα περιμένουμε την προσπάθεια του κ. Ραχόι και, αν αποτύχει, το σοσιαλιστικό κόμμα θα κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει για να σχηματίσει μια κυβέρνηση αλλαγής, προοδευτική και μεταρρυθμιστική", δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας με τη σειρά του, εμφανίστηκε θετικός στο να στηρίξει μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση όμως πως θα συμμετέχει και το κόμμα «Ενωμένη Αριστερά». Ο ηγέτης των Podemos, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, δίνει τη λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην ιβηρική χώρα υιοθετώντας το «πορτογαλικό μοντέλο».

 

Υπενθυμίζεται ότι στη Λισαβόνα, Σοσιαλιστές και αριστεροί  σχημάτισαν κυβέρνηση χωρίς το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Κοέλιου.   Όπως δήλωσε ο ίδιος στον βασιλιά Φελίπε, το κόμμα του προτίθεται να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά. Ο Ιγκλέσιας τόνισε επίσης ότι ο Σοσιαλιστής ηγέτης, Πέδρο Σάντσεθ , μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία με τον ίδιο να είναι το "νούμερο 2" στη νέα κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:16 - 22 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.